wtorek, 30 września 2014

Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem.

Muffinki w sam raz na jesienną porę,kakao i jabłka plus cynamon to według mnie jak najbardziej jesiennie kojarzący się smak.Muffinki pieczone były na weekend,a w weekend,bodajże w niedzielę,był dzień jabłka,zatem owe weekendowe muffinki jak najbardziej wpasowały się, nadały się na jabłkowe święto.

Składniki:

- 230g mąki
- 1 i 1/3 szklanki białego cukru
- 2 duże jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%tłuszczu
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon

Wykonanie:

W misce połączyć ze sobą składniki sypkie-mąkę,biały i waniliowy cukier,proszek do pieczenia,gorzkie kakao i sporą dawkę cynamonu (wedle uznania,ja dodałam około 1-1,5 łyżeczki cynamonu).W osobnym pojemniku połączyć razem składniki"mokre",czyli mleko,olej i jajka.


Przelać płynne składniki do proszkowanych i wszystko razem dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.Jabłka obrać ze skórek i pokroić w niezbyt dużą kostkę(ja miałam duże jabłka zatem wykorzystałam 2 sztuki jabłek,jeśli jabłka są małe to można dodać 3 -4 jabłka).Dodać pokrojone jabłka do surowej masy na muffiny.  


Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi foremkami.Nalewać surowe jeszcze ciasto z dodatkiem jabłek do papierowych foremek.  


Blaszkę z wypełnionymi surowym jeszcze ciastem foremkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec muffiny przez około 25- 30 minut.

Z tej porcji składników wyszło 20 sztuk średniej wielkości pulchnych i mięciutkich muffinek.Muffinki intensywnie pachniały cynamonem i kakao,które świetnie były także wyczuwalne w smaku.A do tego muffinki były mało pracochłonne i szybkie w przygotowaniu.

czwartek, 25 września 2014

Koktajl z truskawek i z kiwi z jagodami goji.

Koktajl przygotowywany już spory czas temu w sezonie truskawkowym. Kefirowa mikstura z truskawek zestawionych z kiwi z dodatkiem bogatych w wiele cennych wartości i właściwości jagód goji.Do koktajlu wykorzystałam jagody goji otrzymane od Gojishop (http://gojishop.pl).

Składniki:

- 14 truskawek
- 2 kiwi
- 20 sztuk jagód goji otrzymanych od Gojishop
- 200g kefiru
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta imbiru

Wykonanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze części i przełożyć do plastikowego pojemnika.Kiwi obrać,pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do truskawek.


Do pokrojonych truskawek z kiwi dodać jagody goji.Do truskawek z kiwi i z jagodami goji dosypać biały cukier i szczyptę imbiru.  


Wszystkie składniki umieszczone w pojemniku zalać kefirem.


Wszystkie produkty umieszczone we wspólnym naczyniu zmiksować za pomocą blendera.

Przelać gotowy koktajl do szklanki,kubka i pić go przez słomkę lub jeść łyżeczką od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
Taki koktajl to świetna lekka przekąska,mało kaloryczny owocowy deser pełen witamin.Truskawki z kiwi i z jagodami goji to smakowite zestawienie,a pyszny smak uzupełnia imbir nadając koktajlowi wyrazistej imbirowej nuty.   

czwartek, 18 września 2014

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką i test Słodkiego Młynarza Tupperware.

Dostałam od Mamy trochę malin,chciałam je smacznie i słodko spożytkować,więc upiekłam kruche ciacho z malinami i białkową pianką.

Składniki:

- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 250g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru plus trochę cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- maliny

Wykonanie:

Z mąki,miękkiej margaryny,4 łyżek cukru pudru,5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. 


Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą(2/3 całości)i jedną mniejszą(1/3 całości).Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki.Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób spód ciasta.  


Wstawić wylepiony w blaszce spód ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15-20 minut.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.Za pomocą miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka.Do ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera.Do ubitej z cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki.  


Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta.

   
Pianę równomiernie rozprowadzić po spodzie ciasta.Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny tak,by przykryły całą powierzchnię piany. 


Wyjąć mniejszą część zagniecionego ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę malin tak,by ciasto przykryło maliny.  

W ten sposób przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Ciasto wyszło przepyszne.Kruche ciasto,białkowa pianka,która stała się niemalże bezą i pyszne maliny to rewelacyjne zestawienie.Ciasto ładnie,sprawnie się kroiło i przyjemnie się prezentowało.Było dość lekkie w smaku,świetne na małe co nieco w ramach deseru.


Od firmy Tupperware(http://www.tupperware.pl/strona-giowna)dostałam do przetestowania bardzo przydatny kuchenny atrybut-Słodki Młynarz czyli produkt do przesiewania mąki i cukru pudru,czy kakao.


Słodki Młynarz posiada automatyczny mechanizm,który ułatwia przesiewanie i pudrowania,wystarczy tylko nacisnąć za rączkę,by produkt,który został umieszczony we wnętrzu naczynia został przesiany.Dodatkowo Młynarz posiada miarkę,podziałkę,zatem możemy używać go także do odmierzania określonych ilości produktu.Młynarz ma pojemność 500ml.

Produkt w użyciu: 
 
Produkt Tupperware Słodki Młynarz to bardzo przydatny gadżet kuchenny,z pewnością często będę z niego korzystać zwłaszcza przy wszelakich słodkich wypiekach.

sobota, 13 września 2014

Współpraca z Ziarenkowo.

Już jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka od firmy Ziarenkowo (http://www.ziarenkowo.com).Otrzymałam 4 paczuszki różnego rodzaju kompozycji ziarenkowych.


Paczuszki noszą nazwy:Słoneczne pola,Euforia,Cynamonowy raj i Piekło - niebo.Już same nazwy wzbudzają ciekawość,a zawartość paczek jest jeszcze bardziej zadowalająca.Każdy pakunek to unikalny miks ziaren o wyjątkowym smaku.Takie ziarenka to moc zdrowia i witamin.Świetnie przydadzą się do wszelakich posiłków,przekąsek,słodkości,można je zastosować na wiele sposobów,wielorako wykorzystać wzbogacając w ten sposób swoje jedzenie i powodując,że stanie się ono bardziej wartościowe,pożywne,energetyczne.Mam już kilka koncepcji jak owe ziarenka wykorzystać,wkrótce podzielę się efektami współpracy z marką Ziarenkowo i smakołykami jakie udało mi się przygotować z wykorzystaniem otrzymanych ziarenek.

środa, 10 września 2014

Naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki przygotowane w zeszły piątek w ramach bezmięsnego obiadu. Bardzo lubię szpinak i uwielbiam naleśniki,zatem naleśniki ze szpinakiem to dla mnie rewelacyjna propozycja.

Składniki:

- mąka
- 2/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki mleka 3,2%tłuszczu
- 3 jajka
- olej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- czosnek granulowany
- 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny mielony
- 150g serka czosnkowego(do smarowania pieczywa)

Wykonanie:

Z mleka,wody,1 jajka,1,5 szklanki mąki,proszku do pieczenia, szczypty soli,odrobiny oleju i sporej dawki granulowanego czosnku przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wszystkie produkty razem w misce za pomocą trzepaczki. 

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Gdy naleśniki będą już usmażone przygotować farsz do naleśników ze szpinaku.Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem.Podsmażać szpinak na niedużym płomieniu od czasu do czasu go mieszając,a podczas podsmażania dodać do niego 2 jajka oraz 1 łyżkę mąki,a także drobno posiekane ząbki czosnku.Wszystkie składniki dodane do szpinaku dokładnie wymieszać ze szpinakiem i dalej całość podsmażać jeszcze przez chwilę.Na sam koniec doprawić szpinak na patelni solą i pieprzem do smaku. 


Szpinak z patelni przełożyć do miski i odstawić go na moment do przestygnięcia.Do ostygniętego szpinaku dodać serek czosnkowy(taki do smarowania pieczywa,twarogowy,o gładkiej konsystencji).


Wymieszać dodany serek ze szpinakiem. 

  
Smarować usmażone naleśniki farszem z wymieszanego z serkiem czosnkowym szpinaku i składać naleśniki w rożek. 



Naleśniki świetnie smakują na zimno,jak i po podgrzaniu ich w kuchence mikrofalowej,czy po odsmażeniu na patelni.Naleśniki ze szpinakiem to sycąca propozycja na obiad,czy też inny szybki w przygotowaniu posiłek.Naleśniki wyszły wyraziste w smaku,przyjemnie i intensywnie czosnkowe.

I jeszcze na koniec się pochwalę nowym nabytkiem.

  
Zbiór kulinarnych książek zasiliła książka Nigelli"Jak być domową boginią.Wypieki i przysmaki kojące duszę".Na razie tak na szybko przejrzałam książkę,ale już wypatrzyłam w niej sporo ciekawych przepisów głównie na słodkości.Książka zawiera w większości przepisy na słodkie wypieki,ale umieszczono w niej także propozycje słonych wypieków i interesujących przetworów.Będzie z czego korzystać,bardzo cenna książkowa pozycja.

piątek, 5 września 2014

Ciasteczka z kawą zbożową i z jagodami goji od Gojishop.

Czasami ma się ochotę na coś drobnego,słodkiego i w takich chwilach świetnie sprawdzają się wszelakie ciasteczka,domowe drobne słodkości,które znakomicie pasują do kawy,kakao,mleka,czy herbaty.I nas naszła ochota na jakieś dobre,kruche,niezbyt pracochłonne ciasteczka.Upiekłam zatem sporą porcję chrupiących ciasteczek,a żeby były oprócz tego,że słodkie i pyszne to i pożywne to dodałam do nich kawę zbożową i jagody goji,które otrzymałam w ramach współpracy z Gojishop(http://gojishop.pl).

Składniki:

- 280g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jagody goji

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym.Następnie do zmiksowanych z masłem cukrów dodać mąkę, proszek do pieczenia i kawę zbożową i miksować wszystko do połączenia się składników.


Brać trochę gotowej,utartej masy,robić z niej kulkę i spłaszczać ją na blaszce od piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.Do rozpłaszczonego kawałka ciasteczkowej masy przykładać foremkę w kształcie sera,dociskać foremkę i odbierać nadmiar ciasta wystający poza foremkę i w ten sposób wycinać wszystkie ciasteczka.  


W przygotowane,uformowane ciasteczka wciskać po 2-3 jagody goji. 


Blachę z uformowanymi surowymi jeszcze ciasteczkami z dodatkiem jagód goji wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec ciasteczka przez 8 minut.Gdy ciasteczka się upieką dobrze pozostawić je przez chwilę na blaszce lub delikatnie przenieść je na kratkę do wystygnięcia,wtedy stwardnieją,bo zaraz po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie,ale już po chwili stają się się mocniejsze i twardsze.

Ciasteczek wyszło sporo.Myślę,że uda się zamyszkować kilka,schować jakąś ich porcję do blaszanej puszki,by były na późniejszy czas. Ciasteczka są bardzo kruche i intensywnie pachną kawą zbożową,która jest także mocno wyczuwalna w smaku,co jest jak najbardziej na plus. Dodatek jagód goji do ciasteczek to trafny wybór,jagody goji w ciasteczkach pysznie się komponują.

Wykorzystałam jagody goji otrzymane od Gojishop (http://gojishop.pl).Zachęcam do odwiedzenia strony sklepu, znajdziecie w nim wiele zdrowych pyszności,w tym głównie jagody goji,ale także i inne pożywne smakołyki.Warto jeść jagody goji i dodawać je do wszelakich posiłków i słodkości,bo zawierają wiele witamin(witamina A,B1,B2,B6,C i E),dostarczają wiele mikroelementów, ponadto zawierają wapń,potas,żelazo,cynk,selen,czy beta-karoten, czyli wszystko to,co jest korzystne dla naszego zdrowia i naszej urody.Jagody goji stosowane były już od dawna w medycynie tybetańskiej jako lek przy chorobach serca,nerek,płuc,czy przy dolegliwościach reumatycznych.Sięgano także po jagody goji w schorzeniach wątroby,przypisuje się jagodom goji właściwości wzmacniające i regulujące pracę układu trawienia,a także właściwości wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego,ponadto opóźnianie procesów starzenia,wpływ na poprawę ostrości widzenia oraz ogólnie dobroczynne działanie na cały organizm człowieka i ogólną kondycję fizyczną organizmu.Jagody goji w smaku i też nieco w wyglądzie przypominają rodzynki,bądź żurawinę,można jeść je same lub dodawać do wszelakich wypieków,deserów,sałatek,płatków,czy musli na mleku,bądź wszelakich zup mlecznych.Zaleca się spożywać około 80 sztuk jagód goji dziennie(20-40g)w przypadku osoby dorosłej,dzieci poniżej lat 10 powinny stosować połowę ilości zalecanej dorosłym.

wtorek, 2 września 2014

Roladki z piersi kurczaka z papryką konserwową i z szynką i testowanie patentu Knorr na soczystego kurczaka.

Wzięłam udział w akcji organizowanej przez portal www.urodaizdrowie.pl dla blogerek w ramach której należy przetestować sposób,patent marki Knorr na soczystego kurczaka.W ramach testowania przyrządziłam roladki z piersi kurczaka nadziewane papryką konserwową i szynką.

Otrzymałam taki oto zestaw produktów:


- kostki rosołowe,bulionowe Knorr"Rosół z kury"(opakowanie 12 sztuk)
- kostki bulionowe Knorr z czosnkiem i pietruszką(opakowanie 9 sztuk)
- oliwę Bertolli extra vergine(250ml)
- małą książeczkę z przepisami i płytę z materiałami zawierającymi porady szefów kuchni

W nadesłanej książeczce znalazłam właśnie przepis na owe roladki, przepis wydał mi się ciekawy,a roladki smaczne,postanowiłam zatem,że to akurat takie roladki przygotuję w ramach testowania.

Przejdę zatem do opisu przygotowania roladek:

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 3 duże plastry szynki
- papryka konserwowa
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 kostki rosołowe Knorr
- suszona natka pietruszki
- liść lubczyku
- słodka mielona papryka

Wykonanie:

Opłukane i osuszone piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół,a następnie każdą połówkę przecięć jeszcze raz na pół przez środek. 


Do głębokiego talerza wlać odmierzoną ilość oliwy z oliwek oraz dodać do niej obie kostki rosołowe,a także suszoną natkę pietruszki, liść lubczyku i słodką mieloną paprykę w dość sporej dawce.Rozetrzeć oliwę z kostkami rosołowymi i przyprawami. 




Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w marynacie z oliwy,przypraw i kostek rosołowych.Zamarynowanego kurczaka odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. 


Następnie wyjąć zamarynowanego kurczaka z lodówki i na każdy kawałek mięsa kłaść ukrojony kawałek konserwowej papryki i przykrywać go kawałkami szynki.


Kurczaka z ułożoną konserwową papryką i szynką zwijać ściśle w roladki.  

Zwinięte roladki nadziewać po dwie sztuki na patyczki do szaszłyków. Smażyć nadziane na patyki roladki na patelni już bez dodatku oliwy na niedużym ogniu z każdej strony.


Patent Knorr na soczystego kurczaka jak najbardziej działa,świetnie się sprawdził.Pozwolił szybko i łatwo przygotować sycące,smakowite i aromatyczne mięsne roladki.Takie roladki kusząco pachną,przyjemnie się prezentują i mają bardzo intensywny,zadowalający smak.Z pewnością jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu oraz przetestuję także inne propozycje zawarte w książeczce z przepisami Knorr.

poniedziałek, 1 września 2014

Kasza jaglana z patelni z pieczarkami i z białymi vege kiełbaskami Polsoji.

Smaczny i sycący posiłek.Pożywna kasza jaglana smakowicie łączy się z kiełbaskami i z pieczarkami.Do zrobienia tego u mnie obiadowego zestawu użyłam białych vege kiełbasek Polsoji i jedzenie wyszło świetne w smaku,ale z powodzeniem można użyć do tego typu kombinacji zwykłej,mięsnej białej kiełbasy w pętkach,czy innych białych kiełbasek.
Składniki:

- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 250g białych vege kiełbasek Polsoji
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 kostka rosołowa grzybowa
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- kminek
- czosnek granulowany
- kurkuma

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować w 1,5 szklanki wody z dodatkiem rosołowej kostki grzybowej.Cebulę i pieczarki pokroić,a następnie podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.


Do podsmażonych z cebulą pieczarek dodać pokrojone białe vege kiełbaski.

Kiełbasę z pieczarkami i z cebulą dalej razem podsmażać.Do podsmażonej z pieczarkami i cebulą białej kiełbasy dodać ugotowaną kaszę,całość zamieszać i dalej podgrzewać na niedużym ogniu.

   
W trakcie podsmażania kaszy z kiełbasą i pieczarkami z cebulą obsypać całą zawartość patelni szczyptą kminku,kurkumy i granulowanego czosnku oraz dodać do wszystkiego posiekaną świeżą natkę pietruszki-tak około 1/3 całego pęczka natki. 


Po dodaniu przypraw i natki pietruszki podsmażać wszystko jeszcze przez chwilę na małym ogniu soląc i doprawiając całość do smaku pieprzem.Porcję gotowego dania przełożyć na talerzyk.


Taki posiłek świetnie nada się na obiad,solidnie nasyci na długo. Takie jedzenie jest wyraziste w smaku i przyjemnie doprawione,z pewnością zadowoli każde podniebienie,a do tego szybko się przygotowuje i z tej ilości gotowego dania wychodzi 2 duże,solidne lub 3 średnie,również sycące porcje.

W posiłku tym użyłam vege kiełbasek Polsoji.


Opakowanie to 250g produktu,zawiera 4 sztuki kiełbasek.Kiełbaski są bez osłonek.Są wyprodukowane wyłącznie ze składników roślinnych. Produkt zawiera soję oraz pszenicę.Kiełbaski są polecane do spożycia po podgrzaniu-szczególnie po podsmażeniu,świetnie też nadają się do grillowania.