czwartek, 10 września 2015

Paprykarz z tuńczykiem.

Dawno mnie tu nie było-co nie znaczy,że nie gotuję,bo gotuję wręcz więcej niż wcześniej,tylko,że były wakacje,wyjazdy,a poza tym opieka nad Sebkiem jest dość absorbująca zatem komputer i aparat teraz zeszły na dalszy plan.Ale dzisiaj udało mi się coś wrzucić,a mianowicie smakowite smarowidło z tuńczykiem,które będzie świetne z ulubionym pieczywem w ramach kolacji,śniadania,czy przekąski.


Składniki:

- 1 woreczek białego ryżu(100g)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 średnich marchewek
- 2 cebule
- 150g koncentratu pomidorowego firmy Orzech
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka

Wykonanie:

Ryż ugotować.Przestudzony ryż przełożyć z woreczka do miski i dodać do niego odcedzony z puszki tuńczyk.


Marchewki oskrobać,opłukać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę niezbyt grubo pokroić.Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.Do podsmażonej cebuli dodać startą marchewkę i podsmażać warzywa razem,aż zmiękną.Do podsmażonej z cebulą marchewki dodać koncentrat pomidorowy,zamieszać i podsmażać całość jeszcze przez chwilę doprawiając zawartość patelni sporą dawką granulowanego czosnku i słodkiej mielonej papryki oraz solą i pieprzem wedle smaku.


Podsmażoną marchewkę i cebulę z koncentratem dodać do tuńczyka i ryżu umieszczonego w misce.


Wszystko wymieszać.Na koniec doprawić całość solą i pieprzem do smaku.


Taki paprykarz można także przygotować z dodatkiem makreli zamiast tuńczyka i też będzie smacznie.Warto przygotować samodzielnie taki paprykarz,nie jest gorszy od kupnego,a przynajmniej wiemy,co jemy.

Do przygotowania tego paprykarza wykorzystałam koncentrat pomidorowy,który otrzymałam od firmy Orzech (http://www.orzech.com.pl).


A ponadto coś z serii przechwałek,a raczej potwierdzenia prawidłowości,że głupi to ma szczęście:jakiś czas temu dotarła do mnie wielka paka soków Dr Witt,która była nagrodą w konkursie.


Dostałam 10 soków 1 litrowych,właściwie każdy o innym smaku-tylko pomarańcza się powtórzyła.Soki są intensywne w smaku i są świetną dawką witamin.


A ponadto dostałam paczkę od firmy Diamant(http://www.diamant.pl),w której oprócz lejka i bidonu znalazły się konfitur-fixy i cukier żelujący trzcinowy.Otrzymane produkty bardzo się przydadzą do przetworów.