wtorek, 17 grudnia 2013

Muffinki na soku przecierowym ze skórką pomarańczową.

Jak większość muffinek,tak i te szybko się przygotowuje,w szybkim czasie uzyskując babeczki,nieduże słodkie wypieki.Tym razem postawiłam na muffinki na bazie zdrowego soku przecierowego z dodatkiem domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka soku przecierowego(dodałam sok o smaku jabłko-banan-marchewka)
- 2,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W garnuszku rozpuścić margarynę.Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dolać sok przecierowy i wbić jajka.Wszystkie składniki razem wymieszać.W osobnej misce zmieszać składniki"suche"-mąkę, cukier i  proszek do pieczenia.


Do "suchych" produktów przelać składniki "mokre" oraz dodać do miski kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Zawartość miski wymieszać łyżką.Nakładać surowe jeszcze ciasto do umieszczonych w blaszce na muffinki papierowych foremek, papilotek.Nie nakładać do pełna,bo muffiny nieco urosną.


Piec muffiny przez 20-25 minut(do"suchego patyczka")w temperaturze 195 stopni.

Muffinki są bardzo mięciutkie i wilgotne,co stanowi w nich jak najbardziej plus.Mają przyjemny pomarańczowy kolor i także owy pomarańczowy smak jest w nich przeważający.Szybko się je przygotowuje,to takie nieduże,a odpowiednio słodkie,kształtne i przyjemne wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz