poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ryż smażony z kurkami z tymiankowym akcentem.

Taki aromatyczny ryż z dodatkiem kurek to dobra opcja zarówno jako dodatek do obiadu,jak i propozycja na smakowitą kolację, bezmięsny posiłek.
Składniki:

- 100g ryżu
- 150g kurek
- 1 czubata łyżka masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 kostka rosołowa(drobiowa)
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- tymianek

Wykonanie:

Masło podgrzać na patelni.Do rozpuszczonego masła dodać dokładnie umyte,wyczyszczone kurki.


Kurki podsmażać przez moment na maśle,na niedużym płomieniu od czasu do czasu je mieszając,aż nieco zmiękną.W międzyczasie w szklance ciepłej wody rozpuścić kostkę rosołową.Do podsmażonych kurek wsypać ryż i całość podlać powstałym z wody i kostki rosołkiem.


Obsypać zawartość patelni odrobiną czosnku granulowanego, zamieszać i przykryć patelnię pokrywką.


Dusić ryż z kurkami pod przykryciem na małym płomieniu do momentu,aż ryż wchłonie płyn,całą ilość dolanego rosołku.Od czasu do czasu podnieść pokrywkę i wszystko zamieszać.Gdy rosołek zostanie już wchłonięty przez ryż i kurki i owy ryż nie będzie już surowy,a stanie się zjadliwy,bardziej miękki,ale nie nazbyt obsypać zawartość patelni sporą ilością tymianku.


Po dodaniu tymianku zamieszać ryż z kurkami.Chwilkę jeszcze razem wszystko podsmażać czasami mieszając.Na sam koniec doprawić całość szczyptą soli i pieprzu.


Jest to bardzo aromatyczny posiłek o wyrazistym,przyjemnym smaku.Tymianek świetnie podkreśla smak kurek,pysznie dosmacza całe danie.Nie trzeba dodawać dużo soli do tej potrawy,gdyż kostka rosołowa zapewnia,że jest odpowiednio dosolona,wystarczy jedynie mała szczypta soli na sam koniec.Taki ryż można sobie przygotować także z dodatkiem innych grzybów,świeżych lub mrożonych,przykładowo choćby nawet z dodatkiem pieczarek.Zależy co kto lubi,jakie smaki i dodatki preferuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz