Szarlotka przygotowana w ramach eksperymentu,piekłam ją ze sporym niedowierzaniem,że się uda,bo jest tak prosta i właściwie wymaga jedynie minimalnego wysiłku.Dziwiło mnie to,że trzeba tylko tu sypnąć,tu ugnieść,jabłkami przełożyć i super ciacho,które przyjemnie się prezentuje i świetnie smakuje w mig będzie gotowe.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka białego cukru plus 1,5 łyżki do jabłek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kg i 200g jabłek
- 100g masła plus trochę do wysmarowania formy,tortownicy
- cukier puder
Wykonanie:
Średniej wielkości tortownicę
wysmarować dokładnie masłem.W jednej misce wymieszać razem mąkę,cukier,kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.Umyte jabłka obrać ze
skorek,pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce,na
dużych oczkach.Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i
cynamon.Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na spód tortownicy wysypać pierwszą
warstwę wymieszanych sypkich produktów(użyć około 1/3 całości
wymieszanych suchych składników).
Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek.
Na jabłka wysypać kolejną,drugą
warstwę wymieszanych sypkich składników,a na nią z kolei wyłożyć drugą i
ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią
część wymieszanych suchych składników.W sumie jest trzy warstwy
produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek,na wierzchu jest
warstwa suchych, proszkowanych składników.Na wierzch ciasta nożem
pokroić dobrze schłodzone masło.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia,a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.
Jak już wspominałam nie napracujemy się przy tej szarlotce,a w ekspresowym tempie udaje się przygotować pyszne ciasto,które jest dość oszczędne,wymaga niewielu składników.Taka szarlotka nie ma także zbyt wiele kalorii,w jej składzie jest jedynie trochę masła,nie ma w ogóle jajek,za to jest dużo jabłek.Na wierzchu ciasta utworzyła się smakowita,chrupiąca maślana warstwa,która jest kruchutka i dodaje tej szarlotce dodatkowego smaczku. Szarlotka sprawnie,wygodnie się kroi i wyraźnie zarysowują się w niej warstwy ciasta i jabłek,co wpływa na to,że całkiem ładnie się prezentuje.Nic tylko robić i się zajadać.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM! PIĘKNIE CI WYSZŁA!ZAPRASZAM NA JABŁECZNIK Z KOKOSEM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html