wtorek, 20 stycznia 2015

Szarlotka "sypana".

Szarlotka przygotowana w ramach eksperymentu,piekłam ją ze sporym niedowierzaniem,że się uda,bo jest tak prosta i właściwie wymaga jedynie minimalnego wysiłku.Dziwiło mnie to,że trzeba tylko tu sypnąć,tu ugnieść,jabłkami przełożyć i super ciacho,które przyjemnie się prezentuje i świetnie smakuje w mig będzie gotowe.

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka białego cukru plus 1,5 łyżki do jabłek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kg i 200g jabłek
- 100g masła plus trochę do wysmarowania formy,tortownicy
- cukier puder

Wykonanie:

Średniej wielkości tortownicę wysmarować dokładnie masłem.W jednej misce wymieszać razem mąkę,cukier,kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.Umyte jabłka obrać ze skorek,pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce,na dużych oczkach.Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i cynamon.Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.  


Na spód tortownicy wysypać pierwszą warstwę wymieszanych sypkich produktów(użyć około 1/3 całości wymieszanych suchych składników).


Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek.

 
Na jabłka wysypać kolejną,drugą warstwę wymieszanych sypkich składników,a na nią z kolei wyłożyć drugą i ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią część wymieszanych suchych składników.W sumie jest trzy warstwy produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek,na wierzchu jest warstwa suchych, proszkowanych składników.Na wierzch ciasta nożem pokroić dobrze schłodzone masło.


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.  

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia,a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.

Jak już wspominałam nie napracujemy się przy tej szarlotce,a w ekspresowym tempie udaje się przygotować pyszne ciasto,które jest dość oszczędne,wymaga niewielu składników.Taka szarlotka nie ma także zbyt wiele kalorii,w jej składzie jest jedynie trochę masła,nie ma w ogóle jajek,za to jest dużo jabłek.Na wierzchu ciasta utworzyła się smakowita,chrupiąca maślana warstwa,która jest kruchutka i dodaje tej szarlotce dodatkowego smaczku. Szarlotka sprawnie,wygodnie się kroi i wyraźnie zarysowują się w niej warstwy ciasta i jabłek,co wpływa na to,że całkiem ładnie się prezentuje.Nic tylko robić i się zajadać.

2 komentarze:

  1. UWIELBIAM! PIĘKNIE CI WYSZŁA!ZAPRASZAM NA JABŁECZNIK Z KOKOSEM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń