Całkiem szybkie do przygotowania bezmięsne kotleciki w rumianej, smakowitej panierce.Tanie i proste w wykonaniu jedzenie.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- solidna garść kiszonej kapusty
- 1 cebula
- masło
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- kminek
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,przełożyć do
garnka,zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie.Ugotowane
ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem dodając do nich w trakcie tłuczenia
pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej.Utłuczone ziemniaki
pozostawić do wystygnięcia,a w tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w
kostkę.Na patelni rozpuścić masło.Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę.Do zrumienionej cebuli dodać na patelnię odciśniętą z soku kiszoną
kapustę(dodałam solidną garść kapusty).Podsmażać razem cebulę z
kapustą na patelni,aż kiszona kapusta zmięknie.Podsmażoną z cebulą
kapustę doprawić pieprzem,kminkiem i słodką mieloną papryką.
Gdy doprawiona kapusta z cebulą już nieco przestygnie dodać ją do utłuczonych ziemniaków.
Wymieszać ziemniaki z podsmażoną z
cebulą kiszoną kapustą,by powstała ziemniaczano-kapuściana masa.Ewentualnie doprawić wymieszane składniki,powstałą masę solą i pieprzem
do smaku.Brać trochę wymieszanej masy i formować z niej średniej
wielkości kotlety.Obtaczać ziemniaczano-kapuściane kotlety w
rozbełtanych jajkach,a następnie w bułce tartej.
Smażyć obtoczone kotlety na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z każdej strony do zarumienienia się panierki.
Takie kotleciki można przygotować w ramach przekąski,jak i osobnego posiłku,gdyż są sycące,można także podać je do dania obiadowego. Kotleciki są dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków,które zostały po obiedzie.Ziemniaczane kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty smakują świetnie i same,jak i można je jeść z dodatkiem ketchupu,sosu czosnkowego,sosu grzybowego,czy polewając je innym swoim ulubionym dipem,sosem.To bardzo oszczędne jedzenie,z niewielu podstawowych składników udaje się przygotować sporo kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz