Dzisiaj propozycja na coś lekkiego,niezbyt kalorycznego czym z kolei łatwo można"zapchać dziób"bez wyrzutów sumienia,że zjedzona większa ilość"pójdzie w boczki"-a mianowicie dzisiaj kuskus z warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek.Takie zestawienie kuskusu z warzywami może być zarówno lekkim posiłkiem,jak i może pełnić rolę mało kalorycznej sałatki.Taki kuskus ma wyrazisty smak i jest stanowczo wartościowym jedzeniem.
Składniki:
- 150g kuskusu
- 3 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy średniej wielkości
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa(drobiowa)
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Odmierzyć odpowiednią ilość kuskusu i przesypać go do miseczki,
rozkruszyć na niego kostkę rosołową i zalać kuskus z kostką gorącą,
przegotowaną wodą tak,by woda sięgała nieco ponad poziom kuskusu.
Kuskus zalany wodą zamieszać,przykryć talerzykiem i odstawić na około 5
minut,by kuskus wchłonął wodę.Gotowy kuskus przełożyć do większej miski.Cebulę pokroić w kostkę,a
ząbki czosnku drobno posiekać i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem do
miski z kuskusem.
Umyte pomidory i ogórka średniej wielkości pokroić w kostkę i dodać do
miski,w której znajduje się już kuskus,cebula i czosnek.Ja nie
obierałam ogórka ze skórki,ale jeśli ktoś woli może go obrać przed
pokrojeniem.Natkę pietruszki posiekać i dodać ją do wszystkich składników umieszczonych w misce.
Do kuskusu z warzywami dolać oliwę z oliwek i dosypać sporą dawkę
granulowanego czosnku.Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do
smaku.
Tak przygotowany kuskus odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki,żeby jego smak się„przegryzł”,wyostrzył.
Do takiego kuskusu można
dodać także inne warzywa(świeże lub konserwowe), które się lubi i
posiada wedle upodobania i swojego smaku,można także doprawić taki
kuskus innymi swoimi ulubionymi przyprawami wedle swoich indywidualnych
preferencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz