Taka zapiekanka to dobry pomysł zarówno na bardzo ekonomiczny deser z niedrogich
składników,które zwykle posiada się w domu,jak i świetny patent na
smakowite wykorzystanie czerstwiejszego pieczywa. Chlebowa zapiekanka przygotowana w ten sposób bywa także nazywana puddingiem chlebowym i jest typowym jedzeniem Anglików,często przygotowywanym na Wyspach Brytyjskich.
Składniki:
- 6 sporych kromek białego chleba
- 350ml mleka 2%tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki białego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki jagód goji od Gojishop
- masło
Wykonanie:
Formę,naczynie,które można użyć do zapiekania wysmarować masłem.W
wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć kromki białego chleba(można także
wykorzystać bułkę,słodką chałkę,czy inne np.wieloziarniste, razowe
pieczywo,wykorzystujemy rodzaj pieczywa wedle swojego upodobania,ja
wykorzystałam 6 sporych kromek czerstwiejszego białego chleba).Ułożone pieczywo obsypać jagodami goji(można wykorzystać także inne
bakalie np.rodzynki,żurawinę,dowolne orzechy,czy ulubioną mieszankę
musli).
Do miski przelać mleko i wbić jajka.Do mleka z jajkami dodać biały i
waniliowy cukier.Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie
wymieszać za pomocą trzepaczki.
Wylać wymieszaną słodką mleczno–jajeczną masę na chleb ułożony w naczyniu i obsypany jagodami goji.
Tak przygotowany chleb zalany słodkim mlekiem wymieszanym z jajkami i
obsypany jagodami goji czyli słodką zapiekankę chlebową wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40–45
minut.
Zapiekanka pysznie smakuje zarówno na ciepło,jak i na zimno,po przestygnięciu.Do chlebowej zapiekanki wykorzystałam jagody goji otrzymane już spory czas temu od Gojishop(http://gojishop.pl)w ramach współpracy.Zapiekanka pysznie smakuje,jest chrupiąca, przypieczona z wierzchu,a w środku mięciutka i smakowicie nasiąknięta słodką mleczno-jajeczną mieszaniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz