- 200g makaronu wstążki
- 24 truskawki
- 4 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu
- 3 łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie pilnując,by go nie rozgotować,by był sprężysty i nie sklejony.Ugotowany makaron odcedzić na durszlaku.Umyte truskawki pozbawić szypułek.Pokroić truskawki na mniejsze kawałki do niedużej miseczki.Dosypać do truskawek biały i waniliowy cukier.Do truskawek z cukrem dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem.
Nieco przestygnięty makaron nałożyć do miseczki.
Przełożony makaron polać zmiksowanymi z cukrem i ze śmietaną truskawkami.Można udekorować wierzch makaronu ze zmiksowanymi truskawkami listkami mięty i całą truskawką.
Mi z podanej ilości składników wyszły dwie porcje.Takie jedzenie jest zarówno smaczne,jak makaron jest ciepły,jak i już przestygnięty, chłodniejszy.To dość lekki,a mimo to sycący posiłek na deserową nutę,z pewnością zaspokoi i głód i ochotę na coś słodkiego.
zdecydowanie mój ulubiony numer 1 na lato!
OdpowiedzUsuń