poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kakaowo - czekoladowa truskawka do słoika i smakowanie Habżyków.

Już niedługo zakończy się sezon truskawkowy,który ustąpi miejsca jagodowej fazie i sezonowi owoców leśnych oraz pysznym porzeczkom.Ale dopóki jeszcze trochę truskawek jest trzeba z nich do granic możliwości korzystać.Zaczęłam już trochę zamykać truskawki w słoikach w ramach przetworów na zimę.Oby tej zimy doczekały wcześniej nie zjedzone.Tym razem propozycja na nieco urozmaicony truskawkowy dżem,bo z dodatkiem gorzkiego kakao i gorzkiej czekolady.Smak dżemu degustowałam razem z testowaniem, smakowaniem lnianych chlebków Habżyków,które otrzymałam w ramach współpracy: http://42degrees.eu/42-degrees---raw-and-happy.html .

Składniki:

- 1 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30g gorzkiego kakao
- 50g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Umyte,osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka.Zasypać truskawki umieszczone w garnku białym cukrem z dodatkiem waniliowego cukru.


Zasypane cukrem truskawki pozostawić na około 15 minut,a następnie wstawić je do gotowania na bardzo małym płomieniu. Gotować truskawki od czasu do czasu mieszając przez około godzinę -gotujemy truskawki tyle czasu,w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać,im dłużej gotujemy,tym dżem będzie gęstszy,bo wyparuje z truskawek sok.Na sam koniec gotowania dżemu,jak truskawki będą już miękkie,rozgotowane,zrobi się z nich dżem o zadowalającej nas konsystencji dodać do truskawek gorzkie kakao i połamaną na mniejsze kawałki,rozdrobnioną gorzką czekoladę. 


Gotujemy wszystko jeszcze razem jedynie przez chwilę,aż czekolada się rozpuści,aż kakao się połączy z truskawkowym dżemem.Gotowy, gorący kakaowo-czekoladowy dżem nalewać do słoiczków,po czym słoiczki dokładnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.


Truskawka pysznie połączyła się z kakao i z czekoladą,w wyniku tego zestawienia powstał pyszny dżem.Taki dżem jest świetny jako dodatek do kanapek,jak i jako dodatek do naleśników,czy wszelakich wypieków.Wyraźnie wyczuwa się w dżemie i truskawkowy smak i posmak kakao,co jest smakowitym zestawieniem.Gorzkie kakao i gorzka czekolada sprawiły,że dżem nie jest przesłodzony,ma odpowiednio słodki smak.To taka truskawka na iście deserową,ale nie nazbyt słodką nutę.

Dżem pysznie smakował z lnianymi chlebkami Habżykami.Jako pierwsze do przetestowania wybrałam Habżyki w rodzaju siemię lniane i słonecznik.


Zrobiłam z nich kanapki z masłem i z wcześniej prezentowanym, świeżo przygotowanym dżemem z truskawek z dodatkiem gorzkiego kakao i gorzkiej czekolady.I chlebki same w sobie i przygotowane z nich kanapki smakowały świetnie,rewelacyjna propozycja na śniadanie.
Chlebki oprócz tego,że są pyszne są także bardzo pożywne, wartościowe,zdrowe i naturalne.Chlebki nie zawierają glutenu,nie zawierają GMO,są wegańskie,jest to produkt w 100% naturalny.Jest to tak zwane pieczywo niepieczone,żywe.W swoim składzie chlebki zawierają jedynie siemię lniane,sezam naturalny,słonecznik i sól morską.
Jedno opakowanie Habżyków zawiera 6 chlebków,wagowo jest to 70g.Chlebki oprócz tego,że zostały zapakowane w tekturowe przyjemne opakowanie to jeszcze wewnątrz są pakowane po trzy sztuki w osobne folie.

Po otwarciu należy spożyć chlebki w ciągu 7 dni.1 kromka,1 Habżyk zawiera tylko 61 kcal,a posiada aż 16%(4g)błonnika.Oprócz błonnika chlebki posiadają także masę innych cennych witamin, enzymów i minerałów.
Chlebki korzystnie wpływają zarówno na zdrowie,jak i na urodę, pomagają zachować młodość,korzystnie wpływają na skórę,wpływają na zapobieganie różnym chorobom.Habżyki świetnie nadają się do różnorakich kanapek i na słodko i na wytrawnie,są też znakomitym dodatkiem do zup,można z ich dodatkiem przygotowywać wszelakie przekąski.
Warto jeść Habżyki ze względu na ich świetny smak,naturalny skład i liczne profity dla naszego zdrowia i organizmu.Zachęcam do odwiedzenia strony na której zawartych jest mnóstwo interesujących i wartościowych informacji o produkcie,jego walorach i właściwościach:http://42degrees.eu/42-degrees---raw-and-happy.html .

2 komentarze: