piątek, 15 sierpnia 2014

Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek firmy Wodzisław.

Delikatna,lekka pianka,którą szybko i prosto się przygotowuje i tylko nieco dłużej się czeka,aż będzie gotowa,aż stężeje.Świetny deser bez konieczności użycia piekarnika,świetna propozycja na słodkość w ciepłe dni.

Do przygotowania tego deseru użyłam galaretek otrzymanych od firmy Wodzisław(http://www.agro-wodzislaw.pl).Galaretki są bez dodatku sztucznych barwników.Wybrałam trzy różne smaki galaretek.

Składniki:

- 1 galaretka truskawkowa Wodzisław
- 1 galaretka pomarańczowa Wodzisław
- 1 galaretka agrestowa Wodzisław
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 750ml wrzątku

Wykonanie:

Każdą z galaretek przesypać do osobnego naczynia i zalać 1 szklanką -250ml gorącej,wrzącej wody.Rozmieszać galaretki zalane wodą. Odstawić zalane galaretki do ostygnięcia. 


Uprzednio dobrze schłodzone w lodówce słodzone mleko skondensowane przelać do misy miksera i miksować je,by się spieniło,nabrało bardziej płynnej,piankowatej konsystencji.Zmiksowane mleko podzielić na trzy części.Gdy galaretki będą już chłodniejsze,ale nie zaczną jeszcze tężeć dolać do każdej z galaretek po jednej części zmiksowanego mleka skondensowanego.Każdą galaretkę z dolanym mlekiem zmiksować,by galaretka i mleko się połączyły.


Do niedużej tortownicy nalewać na zmianę po kilka łyżek każdej z galaretek zmiksowanej ze skondensowanym mlekiem na zmianę mieszając trzy różne kolory,postępować tak do wyczerpania galaretkowo- mlecznych mieszanek.Tortownicę z przelanymi mlecznymi galaretkami odstawić do lodówki do stężenia. 


Pianka szybko tężeje,dość szybko jest gotowa do spożycia,tym sposobem powstaje lekki i fantazyjny deser.Do przygotowania tego deseru można wybrać dowolne,swoje ulubione smaki galaretek,najlepiej jednak,jeśli będą w różnych,dość skrajnie odmiennych kolorach,wtedy pianka się przyjemniej prezentuje,ma ciekawszy efekt.Taką piankę można przygotować na przykład na biszkoptach lub herbatnikach,czy też można dodać do niej różne inne dodatki-polewę czekoladową,wiórki kokosowe,czy płatki migdałowe,ale sama bez dodatkowych bonusów też świetnie smakuje.

1 komentarz: