Propozycja na smakowitą pierś z kurczaka nadziewaną pieczarkami podsmażonymi na maśle z cebulką.Taki faszerowany kotlet to smakowity i sycący mięsny dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 0,5 dużej cebuli
- 0,5 łyżki masła
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- suszona natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć,a
następnie przekroić ją wzdłuż na pół,na dwie części.Mięso natrzeć z
obu stron solą,pieprzem i słodką mieloną papryką.Opłukane pieczarki
pokroić w niezbyt duże kawałki, cebulę pokroić w kostkę.Na patelni
rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki z cebulką
doprawiając podczas smażenia pieczarki i cebulę solą i pieprzem do smaku
oraz obsypując je sporą dawką suszonej natki pietruszki.
Podsmażone z cebulą i doprawione pieczarki przełożyć na obie przyprawione części piersi z kurczaka.
Z piersi kurczaka po nałożeniu
pieczarek zwijać roladki chowając pieczarki do wewnątrz mięsa.Zwinięte
roladki spinać wykałaczkami.
Do miseczki wbić jajko i dosypać
do niego trochę przyprawy do kurczaka.Zwinięte roladki nadziane
pieczarkami obtaczać najpierw w jajku,a następnie w bułce tartej.
Smażyć roladki na patelni z rozgrzanym olejem na niezbyt dużym ogniu z obu stron,aż będą złociste i gotowe.
Kotlety wyszły smaczne i fajnie doprawione.Drobiowe mięso nadziane podsmażonymi maślanymi pieczarkami i do tego chrupiąca panierka to smakowita opcja.
Bardzo lubię pierś z kurczaka, unikam smażonej bo to zbędne kalorie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :)
OdpowiedzUsuń