środa, 27 sierpnia 2014

Smażona pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami.

Propozycja na smakowitą pierś z kurczaka nadziewaną pieczarkami podsmażonymi na maśle z cebulką.Taki faszerowany kotlet to smakowity i sycący mięsny dodatek do obiadu.

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 0,5 dużej cebuli
- 0,5 łyżki masła
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- suszona natka pietruszki

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć,a następnie przekroić ją wzdłuż na pół,na dwie części.Mięso natrzeć z obu stron solą,pieprzem i słodką mieloną papryką.Opłukane pieczarki pokroić w niezbyt duże kawałki, cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki z cebulką doprawiając podczas smażenia pieczarki i cebulę solą i pieprzem do smaku oraz obsypując je sporą dawką suszonej natki pietruszki. 


Podsmażone z cebulą i doprawione pieczarki przełożyć na obie przyprawione części piersi z kurczaka.

 
Z piersi kurczaka po nałożeniu pieczarek zwijać roladki chowając pieczarki do wewnątrz mięsa.Zwinięte roladki spinać wykałaczkami. 


Do miseczki wbić jajko i dosypać do niego trochę przyprawy do kurczaka.Zwinięte roladki nadziane pieczarkami obtaczać najpierw w jajku,a następnie w bułce tartej.  


Smażyć roladki na patelni z rozgrzanym olejem na niezbyt dużym ogniu z obu stron,aż będą złociste i gotowe.



Kotlety wyszły smaczne i fajnie doprawione.Drobiowe mięso nadziane podsmażonymi maślanymi pieczarkami i do tego chrupiąca panierka to smakowita opcja.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię pierś z kurczaka, unikam smażonej bo to zbędne kalorie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń