Ostatnio masowo zajadam się papierówkami we wszelakiej formie. Nawiozłam trochę papierówek od rodziców z działki,ze wsi i tak je przerabiam i przejadam na różne sposoby.Między innymi z wykorzystaniem papierówek powstała poniżej prezentowana tarta.Jest to pierwsza tarta jaką zrobiłam w życiu i jestem z niej zadowolona zarówno jeśli chodzi o efekt wizualny,jak i smakowy.Forma do tart jest,pierwsza tarta za mną,pierwsze koty za płoty,teraz będzie trzeba częściej sięgać po wdzięczną blaszkę do wypieku tart.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru plus 3 łyżki cukru do jabłek
- 200g masła plus trochę masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 żółtka
- aromat śmietankowy
- bułka tarta
- 9 jabłek papierówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon
Wykonanie:
Z mąki,1 szklanki białego cukru,200 g masła,2 żółtek i kilku kropel aromatu śmietankowego zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto owinąć folią i
schować do lodówki.Podczas,gdy ciasto się chłodzi zająć się jabłkami.Papierówki obrać ze skórek, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić do
miski w talarki,w niezbyt drobne kawałki.Do pokrojonych jabłek dodać 3
łyżki cukru,sporą dawkę cynamonu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wymieszać jabłka w misce z dodanymi
do nich składnikami.Wyjąć zagniecione ciasto z lodówki.Spód tarty
wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Zagniecione ciasto podzielić na
dwie części-jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch.Większą częścią ciasta wylepić blachę do pieczenia tarty tworząc tym
samym spód tarty.
Na wylepiony spód wysypać trochę
bułki tartej,a następnie wyłożyć na niego jabłka wymieszane z mąką
ziemniaczaną,cukrem i cynamonem.
Z mniejszej części ciasta utworzyć,powycinać paski i ułożyć je na wierzchu tarty tworząc kratkę na wyłożonych jabłkach.
Piec tartę w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Tarta wyszła bardzo krucha,miała intensywnie maślany i śmietankowy smak i zapach.Taka tarta jest pyszna zarówno na ciepło,jak i na zimno,można ją zjadać samą,ale też pysznie komponuje się z lodami, bitą śmietaną,czy też jest świetna z zimnym mlekiem.
sezon na papierówki trwa więc tarta koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :) Gratuluję debiutu :)
OdpowiedzUsuń