środa, 29 kwietnia 2015

Sernik pieczony na biszkoptach.

Bardzo lubię serniki,przyzwoity kawałek sernika to jak dla mnie całkiem pożywna i sycąca porcja słodkości.Dzisiaj przepis na mało skomplikowany i niezbyt drogi sernik lekki w smaku i w konsystencji z waniliową nutką.

Składniki:

- 1kg sera białego mielonego z wiaderka
- 5 jajek
- 1 szklanka białego cukru
- 16g cukru waniliowego
- 125g margaryny
- 2 budynie waniliowe
- sól
- 1 paczka okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Rozpocząć od jajek-oddzielić białka od żółtek.Żółtka zmiksować z białym i waniliowym cukrem oraz z miękką margaryną,a następnie do zmiksowanych razem wymienionych składników stopniowo dodawać mielony ser z wiaderka i dalej wszystko ucierać mikserem.Na sam koniec do wszystkich zmiksowanych razem produktów dodać budynie i jeszcze przez chwilę ucierać całość mikserem na niezbyt dużych obrotach.Z białek mikserem ubić sztywną pianę dodając do białek przed miksowaniem szczyptę soli.


Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do serowej masy.


Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia.Na spód blaszki poukładać okrągłe biszkopty.Przelać surową jeszcze sernikową masę do blaszki na biszkopty.


Surowy jeszcze sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec go przez około 1 godzinę.


Sernik kroić i jeść jak zupełnie ostygnie(chociaż ciężko wytrzymać do tego momentu,bo sernik kusi niemiłosiernie,by go chociaż nieco podskubać).Gotowy sernik można polać polewą czekoladową lub lukrem, a do jego środka można także dodać przed upieczeniem rodzynki,skórkę pomarańczową,czy dowolne bakalie dosypując je do surowej jeszcze serowej masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz