Czasami kupujemy takie parówki zawinięte w cieście francuskim w markecie,są dobrą formą szybkiej przekąski,czegoś na ząb,zaspokajają tak zwanego małego"głoda".Ale znacznie bardziej opłacalne jest, bardziej ekonomiczne dla kieszeni jest zrobienie takich parówek w cieście w domu,samodzielnie.Zwłaszcza,że ich przygotowanie nie wymaga ani zbyt wiele czasu,ani wysiłku,trudu.Do tych parówek w cieście francuskim wykorzystałam także sos do spaghetti firmy Orzech (http://www.orzech.com.pl/katalog.php?grupa=21&lang=pl),który dodałam do środka pakiecików,do parówek.
Składniki:
- 2 opakowania,arkusze ciasta francuskiego(każde opakowanie po 275g)
- 6 długich parówek
- sos do spaghetti firmy Orzech
- sezam
- 1 jajko
Wykonanie:
Rozwinąć arkusze ciasta
francuskiego.Ja miałam dość długie parówki, więc przekroiłam je na pół.Z ciasta francuskiego wycinać po dwa równe prostokąty i jeden z każdej
pary wyciętych kawałków smarować pomidorowym sosem do spaghetti.Na wycięty kawałek cista francuskiego
posmarowany pomidorowym sosem kłaść przeciętą na pół parówkę.
Ułożoną parówkę przykrywać drugim
wyciętym prostokątem z ciasta francuskiego.Zlepiać brzegi widelcem
złączając tym samym oba wycięte kawałki ciasta francuskiego nadziane
parówką.Zalepione,schowane w cieście francuskim parówki,prostokątne
pakieciki z parówką smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać
ziarnami sezamu.
Postępować tak samo przy robieniu
kolejnych pakiecików z parówką. Gotowe,ale surowe jeszcze parówki
schowane w cieście francuskim przełożyć na blachę piekarnika wyścieloną
papierem do pieczenia.
Zlepione i nadziane słone
pakieciki z ciasta francuskiego wstawić do piekarnika nagrzanego do 195
stopni i piec je przez około 20-25 minut.
Wyszło mi 12 sporych pakiecików z ciasta francuskiego nadzianych parówką i sosem pomidorowym.Takie pakieciki są fajne w ramach szybkiej przekąski,ale też będą miały wzięcie podczas domowych spotkań,przyjęć,można także zabrać je ze sobą do pracy,czy w drogę,podróż.To taki domowy o wiele zdrowszy fast food.
Ja do środka pakiecików oprócz parówek dodałam także sos do spaghetti firmy Orzech(http://www.orzech.com.pl/ofirmie.php).
Sos ma przyjemny smak,jest intensywnie pomidorowy i świetnie doprawiony.Można bardzo wszechstronnie go wykorzystać-i do makaronu (spaghetti),jak i do ryżu,czy wszelakich zapiekanek chociażby z pieczywa,można go użyć w wielu daniach,posiłkach w zależności od tego co nam podpowie inwencja i ochota.Taki sos będzie zwłaszcza bardzo pomocny,gdy chcemy przygotować coś do jedzenia na szybko.W moich pakiecikach z ciasta francuskiego z parówką także świetnie się sprawdził,ale jeśli ktoś nie ma tego sosu to do parówek zawiniętych w ciasto francuskie może dodać samodzielnie przygotowany pomidorowy sos lub po prostu ketchup,chociaż polecam spróbowanie i dodawanie sosu firmy Orzech,bo ma na prawdę pyszny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz