Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Udka umyć i osuszyć.Umieścić udka w
naczyniu,w którym będziemy je piec.Polać udka oliwą z oliwek(niezbyt
dużą ilością,dodać tyle oliwy,by można było nią natrzeć kurczaka)i
posypać mięso solą, pieprzem oraz czerwoną mieloną papryką.Natrzeć oba
udka oliwą i przyprawami,by mięso było całe pokryte powstałą z oliwy i
przypraw marynatą.Tak przygotowane udka odstawić przynajmniej na 30
minut do lodówki.
Wyjąć udka z lodówki i na ich wierzch rozsmarować majonez wymieszany z ziołami.
Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Naczynie z kurczakiem przykrytym folią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec udka przez około 35 minut,po czym zdjąć z góry folię aluminiową i piec jeszcze udka przez 10 minut już bez folii.
Udka szybko się przygotowuje,to dobra opcja na prosty w wykonaniu i niezbyt kaloryczny obiad.Udka przyjemnie pachną i mają
smakowity ziołowy posmak.Udka można zjadać z chlebem,ryżem,ziemniakami, wszelakimi
kaszami,sałatkami,czy w zestawie z dowolnymi dodatkami.
Do kurczaka jedliśmy zasmażaną czerwoną kapustę firmy
Orzech (http://www.orzech.com.pl/ofirmie.php),którą otrzymałam w ramach współpracy.
Kapusta pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.Z kurczakiem zjadaliśmy ją na ciepło,po podgrzaniu w garnuszku.
Kapusta ma przyjemny smak,jest smakowicie doprawiona.Taka kapusta pasuje do wszelakich dań-zarówno obiadowych,jak i do innych posiłków-przykładowo kanapek.Można ją zjadać także samą jako lekką przekąskę.Słoiczek takiej kapusty będzie jak znalazł,gdy nie mamy czasu,produktów lub weny,aby przygotować jakąś dobrą sałatkę, warzywną przegryzkę,sałatkowy dodatek.
fajne przepisy na pewno z nie jednego skorzystam ogólnie fajny blog obserwuje i zapraszam do mnie pozdrawiam darmoweprobeczkiorazgadzety.blogspot.com
OdpowiedzUsuń