Wydawać by się mogło dość nietypowa zupa mleczna,ale
ugotowana kasza gryczana i ziemniak zalane ciepłym,słodkim mlekiem to naprawdę
smakowite i pożywne połączenie.To nietypowe połączenie naprawdę się sprawdza
dając przyjemną w smaku zupę,która będzie świetna w ramach śniadania.Pamiętam
tą zupę z dzieciństwa,to takie smakowe wspomnienie z wakacji na wsi u Babci,naszła mnie na tą zupę ogromna ochota,zatem postanowiłam ją przygotować w
ramach wartościowego posiłku na rozpoczęcie dnia,zupa zatem powstała trochę z
chęci na dane zestawienie,a trochę z sentymentu.
Składniki:
- 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duży ziemniak
- 300ml mleka 3,2% tłuszczu
- 0,5 łyżki białego cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- sól
Wykonanie:
Ja do przygotowania tej mlecznej
zupy użyłam już wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej,ale jeśli gotujemy
kaszę to dobrze jest stosować się do zasady,że gotujemy ją w
dwukrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości kaszy.Dużego
ziemniaka(można użyć dwóch mniejszych,ilość i wielkość ziemniaków
zależna jest od zapotrzebowania i ochoty)obrać i pokroić w dość sporą
kostkę. Ziemniaka nastawić na gotowanie w lekko osolonej wodzie.Ugotowanego ziemniaka odcedzić.Nałożyć ugotowaną kaszę gryczaną do
głębokiego talerza i dodać do niej ugotowanego ziemniaka pokrojonego w
kostkę.
Do niedużego garnuszka przelać
mleko i dodać do niego biały i waniliowy cukier.Nastawić mleko z
cukrami na gotowanie i podgrzewać je przez chwilę aż stanie się
odpowiednio ciepłe oraz do momentu, gdy cukry rozpuszczą się w mleku.
Ciepłym,podgrzanym mlekiem zalać umieszczonego w talerzu ziemniaka z kaszą gryczaną.Przed jedzeniem zamieszać.
Zupa jest naprawdę sycąca,kasza gryczana to produkt,który
daje sytość na długo,a w zestawieniu z ziemniakiem daje posiłek,który na długo
wypełni nasze brzuchy.A do tego ciepłe,słodkie mleko z waniliową nutką,które
zapewnia odpowiednią dawkę słodkości,na którą można sobie z powodzeniem
pozwolić.Taka zupa mleczna to świetna opcja na zimowe śniadanie,które
rozgrzeje,doda energii i nasyci oraz jest pełne smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz