środa, 11 marca 2015

Zupa mleczna z kaszą gryczaną i z ziemniakiem.

Wydawać by się mogło dość nietypowa zupa mleczna,ale ugotowana kasza gryczana i ziemniak zalane ciepłym,słodkim mlekiem to naprawdę smakowite i pożywne połączenie.To nietypowe połączenie naprawdę się sprawdza dając przyjemną w smaku zupę,która będzie świetna w ramach śniadania.Pamiętam tą zupę z dzieciństwa,to takie smakowe wspomnienie z wakacji na wsi u Babci,naszła mnie na tą zupę ogromna ochota,zatem postanowiłam ją przygotować w ramach wartościowego posiłku na rozpoczęcie dnia,zupa zatem powstała trochę z chęci na dane zestawienie,a trochę z sentymentu.

Składniki:

- 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duży ziemniak
- 300ml mleka 3,2% tłuszczu
- 0,5 łyżki białego cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- sól

Wykonanie:

Ja do przygotowania tej mlecznej zupy użyłam już wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej,ale jeśli gotujemy kaszę to dobrze jest stosować się do zasady,że gotujemy ją w dwukrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości kaszy.Dużego ziemniaka(można użyć dwóch mniejszych,ilość i wielkość ziemniaków zależna jest od zapotrzebowania i ochoty)obrać i pokroić w dość sporą kostkę. Ziemniaka nastawić na gotowanie w lekko osolonej wodzie.Ugotowanego ziemniaka odcedzić.Nałożyć ugotowaną kaszę gryczaną do głębokiego talerza i dodać do niej ugotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę.  


Do niedużego garnuszka przelać mleko i dodać do niego biały i waniliowy cukier.Nastawić mleko z cukrami na gotowanie i podgrzewać je przez chwilę aż stanie się odpowiednio ciepłe oraz do momentu, gdy cukry rozpuszczą się w mleku.  

Ciepłym,podgrzanym mlekiem zalać umieszczonego w talerzu ziemniaka z kaszą gryczaną.Przed jedzeniem zamieszać.

Zupa jest naprawdę sycąca,kasza gryczana to produkt,który daje sytość na długo,a w zestawieniu z ziemniakiem daje posiłek,który na długo wypełni nasze brzuchy.A do tego ciepłe,słodkie mleko z waniliową nutką,które zapewnia odpowiednią dawkę słodkości,na którą można sobie z powodzeniem pozwolić.Taka zupa mleczna to świetna opcja na zimowe śniadanie,które rozgrzeje,doda energii i nasyci oraz jest pełne smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz