Wiosna już tuż tuż,najwyższy czas zatem wprowadzić do swojego jadłospisu jakieś lżejsze i mniej kaloryczne posiłki.Koktajle w ramach lżejszego jedzenia są świetną propozycją,można je jeść i na śniadanie,jak i na kolację,czy w ramach przekąski,bądź deseru,po którym nie będziemy mieli zbytnich wyrzutów sumienia.Tym razem propozycja na bananowy koktajl dosmaczony aromatycznym i przyjemnie intensywnym anyżem.
Składniki:
- 1 banan
- 180g kefiru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- anyż mielony
Wykonanie:
Banana obrać ze skórki,podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć go do plastikowego pojemnika.
Do pojemnika z bananem przelać
kefir oraz dodać do kefiru z bananem brązowy cukier i mielony anyż(anyż
można dodać w ilości wedle swojego upodobania,ja dodałam dwie
szczypty).
Wszystkie składniki umieszczone w pojemniku zmiksować blenderem.
Zmiksowany koktajl przelać do szklanki.Koktajl jest dość gęsty, zawiesisty zatem najlepiej jest zjadać go łyżeczką.
Koktajl ma wyrazisty smak,jest odpowiednio słodki i zaspokaja zarówno głód,jak i ochotę na słodkości.Anyż świetnie pasuje do banana,smakowicie się z bananem zestawia co zapewnia koktajlowi pyszny posmak.
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuń