niedziela, 15 marca 2015

Bananowy koktajl z anyżową nutką.

Wiosna już tuż tuż,najwyższy czas zatem wprowadzić do swojego jadłospisu jakieś lżejsze i mniej kaloryczne posiłki.Koktajle w ramach lżejszego jedzenia są świetną propozycją,można je jeść i na śniadanie,jak i na kolację,czy w ramach przekąski,bądź deseru,po którym nie będziemy mieli zbytnich wyrzutów sumienia.Tym razem propozycja na bananowy koktajl dosmaczony aromatycznym i przyjemnie intensywnym anyżem.

Składniki:

- 1 banan
- 180g kefiru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- anyż mielony

Wykonanie:

Banana obrać ze skórki,podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć go do plastikowego pojemnika. 


Do pojemnika z bananem przelać kefir oraz dodać do kefiru z bananem brązowy cukier i mielony anyż(anyż można dodać w ilości wedle swojego upodobania,ja dodałam dwie szczypty).  


Wszystkie składniki umieszczone w pojemniku zmiksować blenderem.


Zmiksowany koktajl przelać do szklanki.Koktajl jest dość gęsty, zawiesisty zatem najlepiej jest zjadać go łyżeczką.

Koktajl ma wyrazisty smak,jest odpowiednio słodki i zaspokaja zarówno głód,jak i ochotę na słodkości.Anyż świetnie pasuje do banana,smakowicie się z bananem zestawia co zapewnia koktajlowi pyszny posmak.  

1 komentarz: