środa, 25 marca 2015

Kotlety mielone z zielonym groszkiem i z musztardą firmy Orzech.

Kotlety mielone w urozmaiconej wersji z dodatkiem zielonego groszku z puszki oraz dosmaczone musztardą firmy Orzech (http://www.orzech.com.pl/ofirmie.php?lang=pl).Takie kotleciki to świetny patent,by przemycić w mięsie zielony groszek,a co za tym idzie nieco witaminek,tym,którzy niezbyt za owym groszkiem przepadają.

Składniki:

- 450g mięsa mielonego
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej firmy Orzech
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- suszona cebula

Wykonanie: 
Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego odcedzony z zalewy zielony groszek z puszki oraz musztardę sarepską.


Następnie do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać 4 łyżki bułki tartej,wbić jajko oraz dosypać sporą dawkę ziół prowansalskich i suszonej cebuli oraz dodać po szczypcie soli i pieprzu. 


Wszystkie składniki umieszczone w misce ręcznie wymieszać.Z wymieszanej masy formować średniej wielkości kotlety,które obtaczać w bułce tartej.  


Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety z obu stron na niedużym ogniu.


Usmażone mielone można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Mielone można zjadać z dowolnymi dodatkami,ja podawałam je z ugotowanymi ziemniakami,ale będą świetnie smakować także z wszelakimi surówkami,kaszami,ryżem,ulubionymi warzywami,czy z czym kto sobie zażyczy.

Do kotletów dodałam musztardę sarepską,którą otrzymałam od firmy Orzech(http://www.orzech.com.pl/katalog.php?grupa=22&lang=pl)w ramach współpracy.   


Dodanie musztardy do mielonych to dobry pomysł,bo musztarda smakowicie dosmacza kotlety,nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Musztarda firmy Orzech ma pyszny,intensywny smak,można ją wielorako wykorzystać dodając ją do wszelakich dań-kotletów,innych mięs,doprawiając nią wszelakie posiłki,sałatki,czy po prostu zjadając ją z ulubionymi wędlinami,czy do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz