Składniki:
- 450g mięsa mielonego
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej firmy Orzech
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- suszona cebula
Wykonanie:
Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego odcedzony z zalewy zielony groszek z puszki oraz musztardę sarepską.
Następnie do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać 4 łyżki bułki tartej,wbić jajko oraz dosypać sporą dawkę ziół prowansalskich i suszonej cebuli oraz dodać po szczypcie soli i pieprzu.
Wszystkie składniki umieszczone w misce ręcznie wymieszać.Z wymieszanej masy formować średniej wielkości kotlety,które obtaczać w bułce tartej.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety z obu stron na niedużym ogniu.
Do kotletów dodałam musztardę sarepską,którą otrzymałam od firmy Orzech(http://www.orzech.com.pl/katalog.php?grupa=22&lang=pl)w ramach współpracy.
Dodanie musztardy do mielonych to dobry pomysł,bo
musztarda smakowicie dosmacza kotlety,nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Musztarda
firmy Orzech ma pyszny,intensywny smak,można ją wielorako wykorzystać dodając
ją do wszelakich dań-kotletów,innych mięs,doprawiając nią wszelakie
posiłki,sałatki,czy po prostu zjadając ją z ulubionymi wędlinami,czy do
kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz