wtorek, 29 października 2013

Schabowe roladki nadziane ryżem i porem.

W ramach urozmaicenia schabu na niedzielny obiad zamiast tradycyjnego rozklepanego schaboszczaka w panierce pojawiły się schabowe roladki nadziewane ryżem i porem.

Składniki:

- 2 plastry schabu
- 3 czubate łyżki białego ryżu
- nieduży kawałek pora(około 1/6 całości,białej części)
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- curry
- oregano

Wykonanie:

Ugotowany ryż przełożyć do miseczki i dodać do niego pokrojonego na dość drobne kawałki pora.Doprawić pora z ryżem solą,pieprzem oraz sporą dawką curry i granulowanego czosnku.


Zawartość miseczki wymieszać.Plastry schabu roztłuc tłuczkiem,a następnie natrzeć z obu stron solą,pieprzem i oregano.Na rozbite kawałki mięsa nakładać ryżowo-porowy farsz.


Zwijać mięso nadziane porem i ryżem w roladki i spinać wykałaczkami.


Panierować zwinięte roladki w jajku,a następnie w bułce tartej.


Smażyć schabowe nadziane zawijasy na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek z obu stron.



Schabowe roladki są sycące i aromatyczne,smakowicie doprawione. To ciekawa odmiana dla tradycyjnego schabowego kotleta,smaczna wersja nadziewanego schabowego zawijasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz