Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki białego cukru plus 2 łyżki do budyniu
- 100g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 450ml mleka 3,2%tłuszczu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy AGRO-WODZISŁAW
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić ją na chwilę,by przestygła.W jednej misce zmieszać ze sobą produkty sypkie- przesianą przez sitko mąkę,proszek do pieczenia,biały cukier, gorzkie kakao.W osobnym naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre- rozpuszczoną i ostudzoną margarynę,jajka i 150ml mleka.
Wymieszane mokre składniki przelać do wymieszanych suchych składników i całość połączyć ze sobą mieszając ręcznie do powstania jednolitej kakaowej masy.
Budyń ugotować w 300ml mleka dosładzając go dwiema łyżkami cukru.W blaszce do pieczenia muffin umieścić papierowe foremki.Wlewać na dno foremek trochę kakaowego ciasta,a następnie kłaść na nie trochę ugotowanego budyniu,po czym przykrywać budyń kolejną porcją kakaowego ciasta napełniając papierowe foremki ciastem do około 2/3 wysokości foremki.
Surowe jeszcze babeczki umieszczone w blaszce i nadziane budyniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez 20- 25 minut do suchego patyczka.
Muffinki ładnie wyrosły,były bardzo puszyste.Kakaowe ciasto w połączeniu ze śmietankowym budyniem dało pyszne zestawienie,świetną słodkość.Takie muffinki to propozycja na ekspresowy do zrobienia deser,babeczki znakomicie pasują i do zimnego mleka i do ulubionej kawy.
uwielbiam wszystko co kakaowe! :)
OdpowiedzUsuń