I znowu propozycja na pieczarki w roli głównej.Tym razem panierowane pieczarki w chrupiącej i aromatycznej otoczce.
Składniki:
- 16 sztuk dużych pieczarek
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- oregano
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Pieczarki umyć i osuszyć.Ja miałam
duże pieczarki,więc każdą pieczarkę przekroiłam na pół,ale jak
pieczarki są niewielkie to można zostawić je bez przekrajania.Pieczarki
przełożyć do garnka, zalać je wodą,dodać szczyptę soli i nastawić na
gotowanie.Gotować pieczarki w lekko osolonej wodzie kilka minut,żeby
stały się miękkie.Po ugotowaniu pieczarki odcedzić i odstawić na
chwilkę do ostygnięcia.Jajka wbić do miseczki i dosypać do nich sól,pieprz, słodką mieloną paprykę,oregano i granulowany czosnek.Wymieszać
jajka z przyprawami.Każdą pieczarkę obtaczać najpierw w jajku,a
następnie w bułce tartej.
Czynność panierowania,obtaczania w
jajku i bułce powtórzyć,wykonać dwukrotnie,wtedy warstwa panierki
będzie grubsza,a pieczarki smaczniejsze.Na patelni rozgrzać całkiem
sporą ilość oleju.Smażyć pieczarki na patelni z olejem,aż panierka się
zarumieni.
Usmażone pieczarki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Takie pieczarki świetnie smakują i na ciepło i na zimno.Można podawać je z ketchupem,czy z wszelakimi sosami,dipami.To smakowita przekąska,przegryzka,jest to też dobra opcja na poręczną przekąskę podczas domowych imprez,gościn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz