piątek, 5 września 2014

Ciasteczka z kawą zbożową i z jagodami goji od Gojishop.

Czasami ma się ochotę na coś drobnego,słodkiego i w takich chwilach świetnie sprawdzają się wszelakie ciasteczka,domowe drobne słodkości,które znakomicie pasują do kawy,kakao,mleka,czy herbaty.I nas naszła ochota na jakieś dobre,kruche,niezbyt pracochłonne ciasteczka.Upiekłam zatem sporą porcję chrupiących ciasteczek,a żeby były oprócz tego,że słodkie i pyszne to i pożywne to dodałam do nich kawę zbożową i jagody goji,które otrzymałam w ramach współpracy z Gojishop(http://gojishop.pl).

Składniki:

- 280g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jagody goji

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym.Następnie do zmiksowanych z masłem cukrów dodać mąkę, proszek do pieczenia i kawę zbożową i miksować wszystko do połączenia się składników.


Brać trochę gotowej,utartej masy,robić z niej kulkę i spłaszczać ją na blaszce od piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.Do rozpłaszczonego kawałka ciasteczkowej masy przykładać foremkę w kształcie sera,dociskać foremkę i odbierać nadmiar ciasta wystający poza foremkę i w ten sposób wycinać wszystkie ciasteczka.  


W przygotowane,uformowane ciasteczka wciskać po 2-3 jagody goji. 


Blachę z uformowanymi surowymi jeszcze ciasteczkami z dodatkiem jagód goji wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec ciasteczka przez 8 minut.Gdy ciasteczka się upieką dobrze pozostawić je przez chwilę na blaszce lub delikatnie przenieść je na kratkę do wystygnięcia,wtedy stwardnieją,bo zaraz po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie,ale już po chwili stają się się mocniejsze i twardsze.

Ciasteczek wyszło sporo.Myślę,że uda się zamyszkować kilka,schować jakąś ich porcję do blaszanej puszki,by były na późniejszy czas. Ciasteczka są bardzo kruche i intensywnie pachną kawą zbożową,która jest także mocno wyczuwalna w smaku,co jest jak najbardziej na plus. Dodatek jagód goji do ciasteczek to trafny wybór,jagody goji w ciasteczkach pysznie się komponują.

Wykorzystałam jagody goji otrzymane od Gojishop (http://gojishop.pl).Zachęcam do odwiedzenia strony sklepu, znajdziecie w nim wiele zdrowych pyszności,w tym głównie jagody goji,ale także i inne pożywne smakołyki.Warto jeść jagody goji i dodawać je do wszelakich posiłków i słodkości,bo zawierają wiele witamin(witamina A,B1,B2,B6,C i E),dostarczają wiele mikroelementów, ponadto zawierają wapń,potas,żelazo,cynk,selen,czy beta-karoten, czyli wszystko to,co jest korzystne dla naszego zdrowia i naszej urody.Jagody goji stosowane były już od dawna w medycynie tybetańskiej jako lek przy chorobach serca,nerek,płuc,czy przy dolegliwościach reumatycznych.Sięgano także po jagody goji w schorzeniach wątroby,przypisuje się jagodom goji właściwości wzmacniające i regulujące pracę układu trawienia,a także właściwości wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego,ponadto opóźnianie procesów starzenia,wpływ na poprawę ostrości widzenia oraz ogólnie dobroczynne działanie na cały organizm człowieka i ogólną kondycję fizyczną organizmu.Jagody goji w smaku i też nieco w wyglądzie przypominają rodzynki,bądź żurawinę,można jeść je same lub dodawać do wszelakich wypieków,deserów,sałatek,płatków,czy musli na mleku,bądź wszelakich zup mlecznych.Zaleca się spożywać około 80 sztuk jagód goji dziennie(20-40g)w przypadku osoby dorosłej,dzieci poniżej lat 10 powinny stosować połowę ilości zalecanej dorosłym.

2 komentarze: