Dostałam od Mamy trochę malin,chciałam je smacznie i słodko spożytkować,więc upiekłam kruche ciacho z malinami i białkową pianką.
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 250g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru plus trochę cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- maliny
Wykonanie:
Z mąki,miękkiej margaryny,4 łyżek cukru pudru,5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na
dwie części-jedną większą(2/3 całości)i jedną mniejszą(1/3
całości).Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki.Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej
spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób
spód ciasta.
Wstawić wylepiony w blaszce spód
ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15-20 minut.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.Za pomocą
miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka.Do
ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej
miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera.Do ubitej z
cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie
dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki.
Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta.
Pianę równomiernie rozprowadzić po
spodzie ciasta.Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny
tak,by przykryły całą powierzchnię piany.
Wyjąć mniejszą część zagniecionego
ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę
malin tak,by ciasto przykryło maliny.
W ten sposób przygotowane surowe
jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem
pudrem.
Ciasto wyszło przepyszne.Kruche ciasto,białkowa pianka,która stała się niemalże bezą i pyszne maliny to rewelacyjne zestawienie.Ciasto ładnie,sprawnie się kroiło i przyjemnie się prezentowało.Było dość lekkie w smaku,świetne na małe co nieco w ramach deseru.
Od firmy Tupperware(http://www.tupperware.pl/strona-giowna)dostałam do przetestowania bardzo przydatny kuchenny atrybut-Słodki Młynarz czyli produkt do przesiewania mąki i cukru pudru,czy kakao.
Słodki Młynarz posiada automatyczny mechanizm,który ułatwia przesiewanie i pudrowania,wystarczy tylko nacisnąć za rączkę,by produkt,który został umieszczony we wnętrzu naczynia został przesiany.Dodatkowo Młynarz posiada miarkę,podziałkę,zatem możemy używać go także do odmierzania określonych ilości produktu.Młynarz ma pojemność 500ml.
Produkt w użyciu:
Produkt Tupperware Słodki Młynarz to bardzo przydatny gadżet kuchenny,z pewnością często będę z niego korzystać zwłaszcza przy wszelakich słodkich wypiekach.
ciasto wygląda świetnie!!
OdpowiedzUsuń