czwartek, 18 września 2014

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką i test Słodkiego Młynarza Tupperware.

Dostałam od Mamy trochę malin,chciałam je smacznie i słodko spożytkować,więc upiekłam kruche ciacho z malinami i białkową pianką.

Składniki:

- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 250g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru plus trochę cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- maliny

Wykonanie:

Z mąki,miękkiej margaryny,4 łyżek cukru pudru,5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. 


Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą(2/3 całości)i jedną mniejszą(1/3 całości).Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki.Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób spód ciasta.  


Wstawić wylepiony w blaszce spód ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15-20 minut.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.Za pomocą miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka.Do ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera.Do ubitej z cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki.  


Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta.

   
Pianę równomiernie rozprowadzić po spodzie ciasta.Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny tak,by przykryły całą powierzchnię piany. 


Wyjąć mniejszą część zagniecionego ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę malin tak,by ciasto przykryło maliny.  

W ten sposób przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Ciasto wyszło przepyszne.Kruche ciasto,białkowa pianka,która stała się niemalże bezą i pyszne maliny to rewelacyjne zestawienie.Ciasto ładnie,sprawnie się kroiło i przyjemnie się prezentowało.Było dość lekkie w smaku,świetne na małe co nieco w ramach deseru.


Od firmy Tupperware(http://www.tupperware.pl/strona-giowna)dostałam do przetestowania bardzo przydatny kuchenny atrybut-Słodki Młynarz czyli produkt do przesiewania mąki i cukru pudru,czy kakao.


Słodki Młynarz posiada automatyczny mechanizm,który ułatwia przesiewanie i pudrowania,wystarczy tylko nacisnąć za rączkę,by produkt,który został umieszczony we wnętrzu naczynia został przesiany.Dodatkowo Młynarz posiada miarkę,podziałkę,zatem możemy używać go także do odmierzania określonych ilości produktu.Młynarz ma pojemność 500ml.

Produkt w użyciu: 
 
Produkt Tupperware Słodki Młynarz to bardzo przydatny gadżet kuchenny,z pewnością często będę z niego korzystać zwłaszcza przy wszelakich słodkich wypiekach.

1 komentarz: