Pożywne,proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka.Takie ciasteczka będą świetne zarówno w ramach drugiego śniadania,jak i mogą stanowić wartościową,słodką przekąskę.Do zrobienia tych ciasteczek wykorzystałam musli otrzymane jakiś czas temu w ramach współpracy z Przysmakami Viands(http://przysmaki.pl/presta).
Składniki:
- 150g musli
- 1 czubata łyżka mąki żytniej
- 75g białego cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g margaryny
- 1 jajko
Wykonanie:
Do misy miksera przełożyć musli oraz miękką
margarynę i zmiksować je z białym i waniliowym cukrem,jajkiem oraz z 1
czubatą łyżką mąki żytniej.
Blachę piekarnika wyścielić
papierem do pieczenia.Łyżką nakładać na blachę z papierem do pieczenia
porcje utartej surowej jeszcze masy na ciasteczka musli i lekko
spłaszczać nałożoną masę formując ciastka.
Blaszkę
z surowymi jeszcze ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec ciasteczka przez 10-12 minut.Po upieczeniu ciasteczek,po wyjęciu
blachy z ciastkami z piekarnika pozostawić ciasteczka przez chwilę na
blaszce,by stwardniały,by zrobiły się zwarte.
Ciasteczka wyszły bardzo kruchutkie i chrupiące.Ciacha są bez dodatku proszku do pieczenia.Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Następnym razem zrobię te ciasteczka z podwójnej(co najmniej)porcji składników,bo ciasteczek wyszło zbyt mało biorąc pod uwagę,że miały duży popyt i ekspresem znikły.
Wykorzystałam musli otrzymane od Przysmaków Viands (http://przysmaki.pl/presta).
Ekologiczne Musli 333 de luxe,które można nabyć za pośrednictwem sklepu internetowego Przysmaków Viands to 33% owoców i nasion.Musli są bez dodatku cukru,zawierają wyłącznie cukry dostępne,obecne w naturze.W składzie musli znalazły się płatki zbożowe,jęczmienne, owsiane,pszenne,żytnie,a także owoce i nasiona-rodzynki,pestki słonecznika,sezam,wiórki kokosowe,migdały siekane i mak niebieski, czyli na bogato :).Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Opakowanie zawiera 333g produktu.
Wartość energetyczna 100g to 450 kcal.
Takie musli można różnorako i produktywnie wykorzystać dodając je do jogurtu,zjadając je z mlekiem,czy używając do wszelakich wypieków, będzie to i smakowity i korzystnie wpływający na zdrowie dodatek.
domowe ciasteczka z musli to jest to :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić!!! idealne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńWitaj,dziękujemy za komentarz u nas (7miesieczna cięzarówka).Zapraszam na blog do nas ,dzis post o ciąży Agi .pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie chrupiące :)
OdpowiedzUsuń