Muffinki smakowo świetnie wpasowujące się w jesienny klimat, intensywne w smaku i w aromacie cynamonowe wypieki w wersji mini,do których idealnie pasują dodane orzechy włoskie.Takie muffinki będą też dobrą propozycją w ramach słodkości na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 140g białego cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 85g margaryny
- 1 szklanka(250ml)mleka 3,2%tłuszczu
- 2 jajka
- 8 łyżek orzechów włoskich
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku,a
następnie odstawić ją na chwilę,by przestygła.Do ostygniętej,rozpuszczonej margaryny dodać jajka i mleko i wszystko razem wymieszać
trzepaczką.W osobnej misce wymieszać,połączyć razem mąkę,cukier,proszek do pieczenia,cynamon i szczyptę soli.
Wymieszane składniki płynne
przelać do połączonych razem produktów sypkich i wszystko ręcznie razem
wymieszać.Do wymieszanej masy, surowego jeszcze ciasta na muffiny dodać
rozdrobnione nieco orzechy włoskie.
Blachę do pieczenia małych mini
muffin wyścielić papierowymi foremkami.Do każdej papierowej foremki
wlewać trochę cynamonowego, surowego jeszcze ciasta z dodatkiem orzechów
włoskich.
Blaszkę z wypełnionymi ciastem
papierowymi foremkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i
piec muffinki przez około 20-25 minut.
Z tej porcji składników wyszło 24 sztuki małych muffinek.Muffinki były pulchne,miękkie i solidnie cynamonowe,a dodane do nich włoskie orzechy przyjemnie chrupały.Takie małe słodkości,a narobiły mnóstwa aromatu w całym mieszkaniu.
Oj tak orzechy i cynamon to połączenie, którego nie mogę odmówić :)
OdpowiedzUsuńMilo mi poinformować, że nominowałam Cię do http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344806264,title,Liebster-Blog-Award,index.html