Przepis na tego typu zapiekankę podpatrzyłam w telewizyjnym programie"Doradca smaku".Zapiekanka wydała się smaczna i do tego mieliśmy ochotę na coś z mięsem mielonym,wiec postanowiłam zrobić zapiekankę na wzór emitowanego przepisu ze swoimi modyfikacjami.
Składniki:
- 7 ziemniaków
- 500g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka 3,2%tłuszczu
- ser żółty
- sól
- pieprz czarny mielony
- kminek
- zioła prowansalskie
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i nastawić je na
gotowanie w wodzie z dodatkiem soli.Gdy ziemniaki się gotują to cebulę
pokroić w kosteczkę,a czosnek drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej
i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem.Do zeszklonej cebuli z
czosnkiem dodać mielone mięso i podsmażać całość na niedużym płomieniu
od czasu do czasu mieszając.Gdy mięso nie będzie już surowe,gdy się podsmaży dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz po szczypcie kminku,ziół
prowansalskich i słodkiej mielonej papryki.Mięso z dodatkiem
koncentratu i przypraw zamieszać i podsmażać jeszcze jedynie przez
chwilę doprawiając całość na koniec solą i pieprzem do smaku.
Naczynie do zapiekania wysmarować
odrobiną oleju.Na spód naczynia wyłożyć podsmażone mielone mięso.Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc za pomocą tłuczka z masłem i z
mlekiem.Doprawić utłuczone ziemniaki pieprzem,granulowanym czosnkiem i
odrobiną soli do smaku. Na ułożone w naczyniu mięso mielone wyłożyć
utłuczone ziemniaki.
Wyrównać ziemniaki i przykryć je
żółtym serem(ja użyłam sera żółtego -edamskiego w plastrach,wykorzystałam około 80g sera,ale można użyć dowolnego sera w kawałku i zetrzeć go na wierzch
zapiekanki na tarce).
Zapiekankę przykrytą żółtym serem
przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ją przez
kilkanaście minut,aż ser się rozpuści i reszta składników podgrzeje(potrwa to około 15-20 minut).
Zapiekanka była intensywna w smaku i bardzo sycąca,bo zestawione razem mięso mielone i ziemniaki solidnie zaspokajają głód.Ser żółty, który smakowicie się rozpuścił na zapiekance dodał jeszcze przyjemniejszego smaczku całości.Taka zapiekanka to świetna opcja na solidny obiad,który dość sprawnie i w miarę szybko można przygotować.
Sama mięsa nie jem, ale może skuszę się na takie zestawienie jeśli spodoba się ono domownikom :)
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam Cię na organizowany przeze mnie konkurs: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344689739,title,KONKURS-Ukladaj-z-Ziarenkowo,index.html?_ticrsn=3&smoybbtticaid=613c7c