Prosty,a właściwie wręcz banalny deser,ale za to idealny w smaku i świetny do ekspresowego zrobienia,gdy mamy ogromną ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
- dżem porzeczkowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 500ml mleka 3,2%tłuszczu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 50g masła
- aromat migdałowy
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę-w miseczce rozetrzeć masło z mąką pszenną,2 łyżkami cukru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Roztartą,przygotowaną kruszonkę
przełożyć do dowolnego naczynia nadającego się do zapiekania(ja użyłam
pokrywki od naczynia żaroodpornego,ale można użyć dowolnego naczynia)i
wstawić naczynie z przesypaną kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180
stopni.Piec kruszonkę około 20 minut,podczas pieczenia warto ją raz
zamieszać, zruszyć.Gdy kruszonka się piecze do pucharków,na ich spód
przełożyć dżem porzeczkowy(tak po 2-3 łyżeczki dżemu).
Następnie,gdy kruszonka kończy się
już piec,jest już nieco zrumieniona i złocista ugotować budyń wedle
przepisu na opakowaniu przygotowując go na 500ml mleka z dodatkiem 2
łyżek cukru.
Gorący,ugotowany budyń przełożyć
do pucharków,wyłożyć go na dżem porzeczkowy.Posypać gorący,przełożony
budyń gotową,upieczoną,ciepłą kruszonką.
Taki szybki deserek świetnie smakuje
i na ciepło i na zimno. Oczywiście można do deseru użyć swojego ulubionego budyniu,podobnie jak i wedle swojego upodobania można dodać dowolny dżem.Ja wybrałam dżem porzeczkowy,żeby smakowicie
przełamywał słodycz deseru swoją kwaskowatością.Deser podpięłam na blogu pod etykietę"zapiekane w piekarniku",bo kruszonkę trzeba chwilę w owym piekarniku podpiekać. Jeśli ktoś nie ma ochoty robić samodzielnie kruszonki może rozkruszyć na wierzch budyniu kruche ciastka,czy biszkopty,by w ten sposób ową kruszonkę zastąpić,ale ciepła kruszonka własnego wytwórstwa jest pyszna i dodaje świetnego smaku takiemu pucharkowi,warto zatem odrobinkę się wysilić,by ją przygotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz