sobota, 15 listopada 2014

Deser z budyniu waniliowego,dżemu porzeczkowego i z kruszonki.

Prosty,a właściwie wręcz banalny deser,ale za to idealny w smaku i świetny do ekspresowego zrobienia,gdy mamy ogromną ochotę na coś słodkiego.
Składniki:

- dżem porzeczkowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 500ml mleka 3,2%tłuszczu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 50g masła
- aromat migdałowy

Wykonanie:

Przygotować kruszonkę-w miseczce rozetrzeć masło z mąką pszenną,2 łyżkami cukru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. 


Roztartą,przygotowaną kruszonkę przełożyć do dowolnego naczynia nadającego się do zapiekania(ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego,ale można użyć dowolnego naczynia)i wstawić naczynie z przesypaną kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec kruszonkę około 20 minut,podczas pieczenia warto ją raz zamieszać, zruszyć.Gdy kruszonka się piecze do pucharków,na ich spód przełożyć dżem porzeczkowy(tak po 2-3 łyżeczki dżemu). 


Następnie,gdy kruszonka kończy się już piec,jest już nieco zrumieniona i złocista ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu przygotowując go na 500ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru.

 
Gorący,ugotowany budyń przełożyć do pucharków,wyłożyć go na dżem porzeczkowy.Posypać gorący,przełożony budyń gotową,upieczoną,ciepłą kruszonką.

Taki szybki deserek świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Oczywiście można do deseru użyć swojego ulubionego budyniu,podobnie jak i wedle swojego upodobania można dodać dowolny dżem.Ja wybrałam dżem porzeczkowy,żeby smakowicie przełamywał słodycz deseru swoją kwaskowatością.Deser podpięłam na blogu pod etykietę"zapiekane w piekarniku",bo kruszonkę trzeba chwilę w owym piekarniku podpiekać. Jeśli ktoś nie ma ochoty robić samodzielnie kruszonki może rozkruszyć na wierzch budyniu kruche ciastka,czy biszkopty,by w ten sposób ową kruszonkę zastąpić,ale ciepła kruszonka własnego wytwórstwa jest pyszna i dodaje świetnego smaku takiemu pucharkowi,warto zatem odrobinkę się wysilić,by ją przygotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz