Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 porządna łyżka miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- tymianek
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- chili
Wykonanie:
Pierś opłukałam i osuszyłam.Zrobiłam w piersi dość
głęboką kieszonkę.Natarłam mięso solą i pieprzem.
W miarę miękkie masło przełożyłam do naczynia i dosypałam do niego trochę posiekanego koperku(miałam mrożony),trochę tymianku oraz wkroiłam,siekając je niespecjalnie drobno,ząbki czosnku.
Masło z koperkiem,tymiankiem i czosnkiem rozmieszałam,połączyłam widelcem.
Nałożyłam masło z dodatkiem czosnku,koperku i tymianku do wcześniej wyciętej kieszonki.
Spięłam kurczaka wykałaczkami chowając,redukując tym samym kieszonkę.
Po wierzchu posypałam pierś sporą dawką słodkiej,mielonej papryki i szczyptą chili.
Przykryłam naczynie żaroodporne folią aluminiową.
Wstawiłam naczynie z nadzianą piersią z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piekłam przez 40 minut.
Wyszło pysznie i dość efektownie.Myślę,że jeszcze wielokrotnie powrócę do tego przepisu.Mięso wyszło miękkie i delikatne, przeszło wszystkimi przyprawami,co dało świetny zapach i smak. Plusem jest też to,że nie dodaje się do kurczaka dużo tłuszczu, oprócz masła nałożonego do kieszonki kurczaka piecze się już go bez użycia dodatkowego oleju,czy oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz