Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 1 kostka rosołowa(użyłam drobiowej)
Wykonanie:
Do w miarę głębokiego naczynia wlałam trochę oliwy z oliwek i dołożyłam kostkę rosołową.
Roztarłam kostkę z oliwą tak,aby powstało coś na rodzaj jednolitej mazi,pasty.
Powstałą oliwno - kostkową marynatą nacierałam pierś z kurczaka tak,aby był nią cały umazany,pokryty.
Smażyłam kurczaka z obu stron na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni już bez dodatku żadnego tłuszczu.
Minimum składników i pracy,a maksimum zadowolenia i smaku.Nie trzeba już nic dosalać,doprawiać. Kostka rosołowa jest sama w sobie tak skomponowana,że zapewni odpowiednie doprawienie, aromat i efekt smakowy.
Mięso wyszło delikatne,przyjemne w smaku, było chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie w środku.Łatwy sposób na prostą w przygotowaniu,a smaczną porcję chudego mięsa do obiadu.
Można filety rozbić, natrzeć marynata i czy można przełożyć w bułkę tartej ?
OdpowiedzUsuń