niedziela, 21 grudnia 2014

Francuska tarta z dżemem brzoskwiniowym firmy Orzech,z bitą śmietaną i z brzoskwiniami z puszki.

Coś słodkiego na szybko,a'la tarta do zrobienia w banalny,ekspresowy sposób.Bez specjalnego wysiłku powstał deser przyjemny dla oka i dla podniebienia.Do tej tarty wykorzystałam dżem brzoskwiniowy,który otrzymałam od firmy Orzech w ramach współpracy (http://www.orzech.com.pl/katalog.php?grupa=16&lang=pl).

Składniki:

- ciasto francuskie
- masło
- 1 jajko
- dżem brzoskwiniowy(niskosłodzony z dodatkiem jabłka)firmy Orzech
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- 200ml mleka 3,2%tłuszczu
- 4 połówki brzoskwini z puszki
- niebieski maczek perlisty

Wykonanie:

Formę do tarty(użyłam dość sporej wielkości formy)wysmarować masłem. Na wysmarowaną masłem formę nałożyć ciasto francuskie,dopasować płat francuskiego ciasta,docisnąć ciasto do formy,zwłaszcza na bokach tarty,by ciasto przyjęło formę blaszki do tarty(zużyłam do przykrycia formy na tartę nieco ponad połowę arkusza ciasta francuskiego o wadze 375g).Umieszczone w formie i dopasowane do blaszki ciasto francuskie posmarować rozbełtanym jajkiem. 

Wstawić francuskie ciasto w blaszce do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec je przez około 20 minut do zarumienienia.W trakcie pieczenia ciasto francuskie rośnie,unosi się w górę,a ja chciałam, by zachowało formę tarty,zatem by nieco opadło dwukrotnie w trakcie pieczenia otwierałam piekarnik i nakłuwałam ciasto widelcem.W trakcie pieczenia się francuskiego spodu do tarty ubić bitą śmietanę -bitą śmietanę w proszku przesypać do misy i zmiksować ją z mlekiem, aż zrobi się z niej bita,zwarta w konsystencji słodka śmietanka.  


Upieczony spód wyjąć z piekarnika,a następnie przełożyć ciasto z blaszki na talerz.

Po chwili posmarować upieczony francuski spód dżemem brzoskwiniowym. 


Na spód posmarowany dżemem nałożyć ubitą śmietanę i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni tarty.Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy i pokroić je na niezbyt małe cząstki w kształcie półksiężyców.Ułożyć pokrojone brzoskwinie na bitej śmietanie.Całość z wierzchu posypać kolorową posypką-ja użyłam maczku perlistego, małych i słodkich perełek w niebieskim kolorze.Tak przygotowane ciasto przełożyć do lodówki i tam też je przechowywać.

Ciasto najlepiej kroić po upływie około 30 minut,gdy już chwilę odstoi w lodówce,wtedy tarta wygodniej,sprawniej się kroi,ciasto zmięknie pod wpływem dżemu i bitej śmietany,nie będzie się zbytnio kruszyć i będzie można z niego pokroić ładne kawałki.Ciasto wyszło lekkie i przyjemne w smaku,taka francuska tarta to świetny i prosty patent dla łasuchów.

Do posmarowania spodu do francuskiej tarty użyłam dżemu,który otrzymałam od firmy Orzech(http://www.orzech.com.pl/ofirmie.php).


Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony z dodatkiem jabłka został sporządzony z 36g owoców na 100g produktu.Dżem ma odpowiednią, zadowalająca konsystencję i świetny smak.Nie jest zbyt słodki, przesłodzony,wyraźnie wyczuwa się w nim posmak brzoskwini.Intensywnie owocowo pachnie i smakuje.Taki dżem to znakomity dodatek do słodkich wypieków,świetnie nadał się do a'la francuskiej tarty.Ponadto można go wykorzystać do innych deserów,słodkości,do naleśników, placuszków, czy po prostu na kanapki.Część dżemu wykorzystałam do tarty,a to co pozostało zjedliśmy na kanapkach w ramach jednego ze śniadań(w zestawie ze świeżymi bułeczkami z masełkiem i aromatyczną kawą z mlekiem i cukrem).Słoiczek dżemu zawiera 250g produktu.

1 komentarz: