Pyry z gzikiem czyli ziemniaki z twarogiem to regionalna,typowa dla Wielkopolski potrawa.To szybkie do zrobienia jedzenie,które ma niewiele kalorii,a można się nim solidnie najeść.U nas takie ziemniaki pojawiły się w ramach jednego piątkowego,bezmięsnego obiadu.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 250g białego sera półtłustego(w kostce)
- 2/3 pęczka szczypiorku
- 2/3 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 150g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,opłukać i nastawić
na gotowanie w wodzie z dodatkiem soli-ziemniaki gotować w całości,nie kroić ich na mniejsze części. Podczas gotowania ziemniaków
przygotować twaróg w wielkopolskim regionie zwany gzikiem i w tym celu
przełożyć kostkę sera do miseczki.Szczypiorek i koperek drobno posiekać
i dodać do twarogu. Czosnek obrać i w miarę drobno pokroić i także
dodać go do miski z twarogiem oraz z koperkiem i szczypiorkiem.Do
wszystkich składników umieszczonych w misce dolać jogurt naturalny.
Wymieszać twaróg z dodatkami
doprawiając go podczas mieszania solą i pieprzem do smaku.
Ugotowane
ziemniaki odcedzić.Przełożyć ugotowane ziemniaki na talerz i nałożyć na
nie przygotowany ziołowy twarożek.
Ziemniaki można także przygotować w tak zwanych mundurkach,czyli dokładnie je wyszorować i ugotować,tudzież upiec,bez obierania.Do twarożku można zamiast jogurtu dodać śmietanę,czy zsiadłe mleko,bądź kefir,ja tym razem postawiłam na jogurt naturalny,by nie było zbyt kalorycznie.Ja do twarożku dodałam szczypiorek i koperek,ale można także dodać świeżą natkę pietruszki,rzodkiewkę,cebulkę,pora,czy co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy i doda twarożkowi pysznego smaku. Taki posiłek solidnie nasyci,a jest to zarówno bardzo tanie jak i dość można by rzec dietetyczne,lekkie jedzenie,a przy tym naprawdę smaczne i przyjemnie doprawione,zatem same plusy w tych pyrach z gzikiem,takie proste,a jakie dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz