Obiadowy dodatek świetnie znany i przygotowywany w wielu domach jako warzywa na ciepło do dania obiadowego,zwykle robiony i podawany chłodniejszą porą,w jesiennym lub zimowym okresie.Osobiście uwielbiam tak przygotowany zestaw marchewki z groszkiem,taką marchewkę z zielonym groszkiem nazywaną także zasmażaną mogę zjadać samą,lubię w niej tą słodycz,przez którą przebija się nieco słonego i pieprznego posmaku.Taka marchewka z groszkiem w zimie jest jak znalazł,dobrze jest zjeść od czasu do czasu coś ciepłego i tak pożywnego.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Marchewki opłukać,oskrobać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Pokrojone marchewki przełożyć do
garnka i zalać je zimną wodą-tak, by woda wystawała nieco ponad poziom
marchewek.Nastawić marchewki zalane wodą na gotowanie i gotować je do
miękkości.W razie potrzeby do gotującej się marchewki dolać wodę,jeśli
zbyt dużo jej odparuje.
Gdy marchewka będzie miękka,ugotowana dodać do niej odcedzony z zalewy groszek konserwowy.
Całość zamieszać i podgrzewać dalej
razem na małym ogniu,a w międzyczasie na patelni rozpuścić masło.Do
rozpuszczonego masła dosypać mąkę i całość wymieszać,by powstała
zasmażka.
Dodać zasmażkę,czyli połączone z mąką masło do gotującej się z groszkiem marchewki i zamieszać zawartość garnka.
Całość oprószyć szczyptą pieprzu oraz doprawić solą i cukrem do smaku,a następnie zamieszać i zdjąć z ognia.
Prosto,tanio i całkiem szybko.Większą część tej marchewki wyjadam z garnka zanim jeszcze trafi na talerz zwykle jako dodatek do ziemniaków i kotleta,bo trudno mi oprzeć się temu słodkiemu smakowi z maślaną nutą,którą nadaje zasmażka.Do takiej marchewki można użyć świeżego groszku,czy groszku mrożonego i gotować go od samego początku z pokrojoną marchewką,ja często posiłkuję się groszkiem konserwowym,z puszki,który dodaję na sam koniec do miękkiej już, ugotowanej marchewki i też jest pysznie.
Witaj!
OdpowiedzUsuńZapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.
Pozdrawiamy
Zespół portalu FlyB
kulinaria.flyb.pl