poniedziałek, 3 listopada 2014

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami.

Szybkie do przygotowania drobne słodkości z ciasta francuskiego ze słodkim,serowym nadzieniem pełnym rodzynek.Ślimaczki przygotowane według przepisu Ani Starmach,przepis pochodzi z jej pierwszej książki.
Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego(375g)
- 200g białego serka twarogowego(naturalnego,kanapkowego)
- biały cukier
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki rodzynków
- 1 jajko

Wykonanie:

Przygotować nadzienie do ślimaczków i w tym celu wymieszać biały, twarogowy serek(taki do smarowania kanapek,naturalny,niezbyt płynny, ale jednocześnie łatwo się rozsmarowujący)z 2 łyżkami białego cukru, z cukrem waniliowym i z rodzynkami.


Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i posmarować go wymieszanym z cukrami i z rodzynkami serkiem.  


Zwinąć ciasto francuskie w rulon,w jakby duży naleśnik.

   
Ciąć owy rulon w niezbyt wąskie paski,plastry przygotowując w ten sposób francuskie ślimaczki z serowym nadzieniem.Przełożyć pocięte kawałki francuskiego ciasta nadzianego serem,serowe surowe jeszcze ślimaczki na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy francuski ślimaczek,zawijas z serem smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać odrobiną białego cukru. 


Piec ślimaczki przez około 15-20 minut w temperaturze 210 stopni.

W ten sposób bardzo szybko i prosto można przygotować słodką przekąskę.Ślimaczki,zawijasy przyjemnie wyglądają i pysznie smakują. Kruche francuskie ciasto w połączeniu ze słodkim,mięciutkim białym serem pełnym rodzynków to smakowite zestawienie.Ślimaczki są lekkie w smaku,trudno się im oprzeć,zatem tak szybko jak się je przygotowuje to też i tak szybko się je wcina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz