poniedziałek, 10 listopada 2014

Zapiekanka z mięsa mielonego i z ugotowanych ziemniaków.

Przepis na tego typu zapiekankę podpatrzyłam w telewizyjnym programie"Doradca smaku".Zapiekanka wydała się smaczna i do tego mieliśmy ochotę na coś z mięsem mielonym,wiec postanowiłam zrobić zapiekankę na wzór emitowanego przepisu ze swoimi modyfikacjami.

Składniki:

- 7 ziemniaków
- 500g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka 3,2%tłuszczu
- ser żółty
- sól
- pieprz czarny mielony
- kminek
- zioła prowansalskie
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i nastawić je na gotowanie w wodzie z dodatkiem soli.Gdy ziemniaki się gotują to cebulę pokroić w kosteczkę,a czosnek drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mielone mięso i podsmażać całość na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając.Gdy mięso nie będzie już surowe,gdy się podsmaży dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz po szczypcie kminku,ziół prowansalskich i słodkiej mielonej papryki.Mięso z dodatkiem koncentratu i przypraw zamieszać i podsmażać jeszcze jedynie przez chwilę doprawiając całość na koniec solą i pieprzem do smaku.


Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oleju.Na spód naczynia wyłożyć podsmażone mielone mięso.Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc za pomocą tłuczka z masłem i z mlekiem.Doprawić utłuczone ziemniaki pieprzem,granulowanym czosnkiem i odrobiną soli do smaku. Na ułożone w naczyniu mięso mielone wyłożyć utłuczone ziemniaki.  



Wyrównać ziemniaki i przykryć je żółtym serem(ja użyłam sera żółtego -edamskiego w plastrach,wykorzystałam około 80g sera,ale można użyć dowolnego sera w kawałku i zetrzeć go na wierzch zapiekanki na tarce).  

Zapiekankę przykrytą żółtym serem przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ją przez kilkanaście minut,aż ser się rozpuści i reszta składników podgrzeje(potrwa to około 15-20 minut).


Zapiekanka była intensywna w smaku i bardzo sycąca,bo zestawione razem mięso mielone i ziemniaki solidnie zaspokajają głód.Ser żółty, który smakowicie się rozpuścił na zapiekance dodał jeszcze przyjemniejszego smaczku całości.Taka zapiekanka to świetna opcja na solidny obiad,który dość sprawnie i w miarę szybko można przygotować.

1 komentarz:

  1. Sama mięsa nie jem, ale może skuszę się na takie zestawienie jeśli spodoba się ono domownikom :)

    Tymczasem zapraszam Cię na organizowany przeze mnie konkurs: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344689739,title,KONKURS-Ukladaj-z-Ziarenkowo,index.html?_ticrsn=3&smoybbtticaid=613c7c

    OdpowiedzUsuń