wtorek, 3 marca 2015

Udka z kurczaka pieczone pod majonezem.

Kurczak to dość chude mięso,zwłaszcza,jeżeli przyrządzimy go w piekarniku.W związku z tym,że wybierając mięso z kurczaka i decydując się na piekarnik zaoszczędzimy trochę kalorii to możemy z czystym sumieniem pozwolić sobie na to,by do naszego kurczaka dodać trochę kalorycznego majonezu dla podniesienia walorów smakowych.W ramach jednego z obiadów przygotowałam udka kurczaka pieczone pod majonezem,które zjedliśmy z dodatkiem czerwonej zasmażanej kapusty firmy Orzech(http://www.orzech.com.pl/katalog.php?grupa=5&lang=pl).

Składniki: 

- 2 udka kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- zioła prowansalskie

Wykonanie: 

Udka umyć i osuszyć.Umieścić udka w naczyniu,w którym będziemy je piec.Polać udka oliwą z oliwek(niezbyt dużą ilością,dodać tyle oliwy,by można było nią natrzeć kurczaka)i posypać mięso solą, pieprzem oraz czerwoną mieloną papryką.Natrzeć oba udka oliwą i przyprawami,by mięso było całe pokryte powstałą z oliwy i przypraw marynatą.Tak przygotowane udka odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.


Do miski przełożyć majonez i wymieszać go z solidną dawką ziół prowansalskich. 

Wyjąć udka z lodówki i na ich wierzch rozsmarować majonez wymieszany z ziołami.

Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową. 


Naczynie z kurczakiem przykrytym folią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec udka przez około 35 minut,po czym zdjąć z góry folię aluminiową i piec jeszcze udka przez 10 minut już bez folii.


Udka szybko się przygotowuje,to dobra opcja na prosty w wykonaniu i niezbyt kaloryczny obiad.Udka przyjemnie pachną i mają smakowity ziołowy posmak.Udka można zjadać z chlebem,ryżem,ziemniakami, wszelakimi kaszami,sałatkami,czy w zestawie z dowolnymi dodatkami.

Do kurczaka jedliśmy zasmażaną czerwoną kapustę firmy Orzech (http://www.orzech.com.pl/ofirmie.php),którą otrzymałam w ramach współpracy.


Kapusta pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.Z kurczakiem zjadaliśmy ją na ciepło,po podgrzaniu w garnuszku.


Kapusta ma przyjemny smak,jest smakowicie doprawiona.Taka kapusta pasuje do wszelakich dań-zarówno obiadowych,jak i do innych posiłków-przykładowo kanapek.Można ją zjadać także samą jako lekką przekąskę.Słoiczek takiej kapusty będzie jak znalazł,gdy nie mamy czasu,produktów lub weny,aby przygotować jakąś dobrą sałatkę, warzywną przegryzkę,sałatkowy dodatek.     

1 komentarz:

  1. fajne przepisy na pewno z nie jednego skorzystam ogólnie fajny blog obserwuje i zapraszam do mnie pozdrawiam darmoweprobeczkiorazgadzety.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń