czwartek, 7 sierpnia 2014

Tarta z jabłkami papierówkami.

Ostatnio masowo zajadam się papierówkami we wszelakiej formie. Nawiozłam trochę papierówek od rodziców z działki,ze wsi i tak je przerabiam i przejadam na różne sposoby.Między innymi z wykorzystaniem papierówek powstała poniżej prezentowana tarta.Jest to pierwsza tarta jaką zrobiłam w życiu i jestem z niej zadowolona zarówno jeśli chodzi o efekt wizualny,jak i smakowy.Forma do tart jest,pierwsza tarta za mną,pierwsze koty za płoty,teraz będzie trzeba częściej sięgać po wdzięczną blaszkę do wypieku tart.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru plus 3 łyżki cukru do jabłek
- 200g masła plus trochę masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 żółtka
- aromat śmietankowy
- bułka tarta
- 9 jabłek papierówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon

Wykonanie:

Z mąki,1 szklanki białego cukru,200 g masła,2 żółtek i kilku kropel aromatu śmietankowego zagnieść ciasto.


Zagniecione ciasto owinąć folią i schować do lodówki.Podczas,gdy ciasto się chłodzi zająć się jabłkami.Papierówki obrać ze skórek, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić do miski w talarki,w niezbyt drobne kawałki.Do pokrojonych jabłek dodać 3 łyżki cukru,sporą dawkę cynamonu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.


Wymieszać jabłka w misce z dodanymi do nich składnikami.Wyjąć zagniecione ciasto z lodówki.Spód tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą na spód i jedną mniejszą na wierzch.Większą częścią ciasta wylepić blachę do pieczenia tarty tworząc tym samym spód tarty. 

  
Na wylepiony spód wysypać trochę bułki tartej,a następnie wyłożyć na niego jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną,cukrem i cynamonem.

  
Z mniejszej części ciasta utworzyć,powycinać paski i ułożyć je na wierzchu tarty tworząc kratkę na wyłożonych jabłkach. 

 
Piec tartę w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Tarta wyszła bardzo krucha,miała intensywnie maślany i śmietankowy smak i zapach.Taka tarta jest pyszna zarówno na ciepło,jak i na zimno,można ją zjadać samą,ale też pysznie komponuje się z lodami, bitą śmietaną,czy też jest świetna z zimnym mlekiem.

3 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. sezon na papierówki trwa więc tarta koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :) Gratuluję debiutu :)

    OdpowiedzUsuń