poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kruche ciasto z truskawkami.

Szybkie do przygotowania nieskromnie pisząc pyszne kruche ciasto ze słodziutkimi truskawkami.Propozycja na letnie ciasto w ramach deseru.

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru plus 2 łyżki do truskawek
- 1 łyżka cukru waniliowego plus 2 łyżeczki do truskawek
- 190g margaryny
- 50g smalcu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5kg truskawek
- imbir
- cukier puder

Wykonanie:

Z mąki,1,5 szklanki białego cukru,margaryny,smalcu,jajek,proszku do pieczenia i 1 łyżki cukru waniliowego zagnieść jednolite ciasto.  


Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą(2/3 całości),a drugą mniejszą(1/3 całości).Mniejszą część zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.Większą częścią wylepić spód blaszki(o wymiarach 24x28)wyścielonej papierem do pieczenia, najwygodniej odrywać trochę ciasta i wylepiać nim spód.


Opłukane i pozbawione szypułek truskawki pokroić w plastry i przełożyć je na wylepiony w blaszce spód ciasta.Pokrojone na spód ciasta truskawki obsypać 2 łyżkami białego cukru,2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą imbiru. 


Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalniki i zetrzeć ją na truskawki za pomocą tarki,ścierając ciasto na dużych oczkach tarki.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia,jak przestygnie posypać je cukrem pudrem przesianym przez siteczko.

Ciasto szybko i sprawnie się przygotowuje.Ciasto wygodnie się kroi i jest odpowiednio kruche.Spory wpływ na to,że ciasto jest odpowiednio kruche ma dodany smalec.Jeśli ktoś nie ma lub nie chce dodawać smalcu do ciasta może go zastąpić margaryną/masłem w tej samej ilości i przykładowo dodać do ciasta same żółtka zamiast całych jajek co spowoduje,że ciasto dalej będzie kruche.Ciasto rewelacyjnie smakuje z mlekiem,ale pysznie pasuje także do kawy. 

1 komentarz: