wtorek, 12 sierpnia 2014

"Ośmiorniczki" z makaronu spaghetti i parówek sojowych Polsoji.

Obiad,posiłek,który przyjemnie smakuje i przyjemnie się prezentuje,a na dodatek ekspresowo się przygotowuje,a z powodzeniem zaspokaja głód.Taka makaronowa,dość urokliwa wariacja.Ja do wykonania ośmiorniczek wykorzystałam parówki sojowe od Polsoji (http://polsoja.com.pl),ale można użyć dowolnych,swoich ulubionych, mięsnych parówek.
Składniki:

- makaron spaghetti
- 4 długie parówki sojowe Polsoji
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- przyprawa do pizzy

Wykonanie:

Makaron spaghetti poprzełamywać na pół.Parówki pokroić na niezbyt duże części,kawałki.W każdy kawałek parówki powtykać po 4 nitki przepołowionego makaronu,tak,by makaron przebił parówkę na drugą stronę,by z obu stron parówki wystawały 4 nitki makaronu. 


Nastawić lekko osoloną wodę na gotowanie.Gdy woda się już zagotuje przełożyć do niej nadziane makaronem kawałki parówek-nasze ośmiorniczki.Gotować parówkowo-makaronowe ośmiornice przez 8-10 minut,a po ich ugotowaniu wyłowić je łyżką cedzakową.  


W międzyczasie jak ośmiorniczki się gotują przygotować pomidorowy sos.Do małego rondelka przełożyć pomidory w całości z puszki. Podgrzewać pomidory,a w trakcie ich podgrzewania dosypać do nich mąkę.  

Do podgrzewanego sosu pomidorowego dosypać sporą dawkę przyprawy do pizzy i czosnku granulowanego. 


 Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.


Nakładać ugotowane makaronowo-parówkowe ośmiorniczki do talerzy i polewać je pomidorowym sosem.


Jedzenie wyszło smaczne i odpowiednio doprawione.To fajna propozycja na posiłek dla dzieci,z pewnością skusi niejednego niejadka,ale przypadnie zapewne do gustu także dorosłym,zwłaszcza tym,w których dalej siedzi duże dziecko.Ja przygotowałam do ośmiorniczek sos z pomidorów z puszki i po swojemu,do smaku go doprawiłam,ale można zrobić do takich makaronowo-parówkowych wariacji swój ulubiony sos,wedle swojej koncepcji lub też przyśpieszając jeszcze wykonanie tego i tak ekspresowego posiłku można sięgnąć po gotowy sos z torebki lub słoiczka,chociaż wiadomo,że taki własny,zrobiony po domowemu będzie najlepszy.

Do zrobienia ośmiorniczek wykorzystałam parówki sojowe classic Polsoji:http://polsoja.com.pl


Owe parówki zawierają wyłącznie surowce roślinne,zawierają soję i białko pszenne,które nie były modyfikowane genetycznie.Parówki nie zawierają tłuszczu zwierzęcego,ani cholesterolu i są bogate w białka roślinne.Można je spożywać na ciepło i na zimno,w obu wariantach świetnie smakują.Są znakomitą alternatywą dla mięsnych,tradycyjnych parówek.
Dwie parówki dostarcza 178kcal,w tym 17,8g białka,co stanowi 36% dziennego zapotrzebowania,owa porcja dostarcza także 4% drogocennego błonnika. 
Jedno opakowanie to 200g produktu. 

2 komentarze: