środa, 10 września 2014

Naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki przygotowane w zeszły piątek w ramach bezmięsnego obiadu. Bardzo lubię szpinak i uwielbiam naleśniki,zatem naleśniki ze szpinakiem to dla mnie rewelacyjna propozycja.

Składniki:

- mąka
- 2/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki mleka 3,2%tłuszczu
- 3 jajka
- olej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- czosnek granulowany
- 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny mielony
- 150g serka czosnkowego(do smarowania pieczywa)

Wykonanie:

Z mleka,wody,1 jajka,1,5 szklanki mąki,proszku do pieczenia, szczypty soli,odrobiny oleju i sporej dawki granulowanego czosnku przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wszystkie produkty razem w misce za pomocą trzepaczki. 

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Gdy naleśniki będą już usmażone przygotować farsz do naleśników ze szpinaku.Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem.Podsmażać szpinak na niedużym płomieniu od czasu do czasu go mieszając,a podczas podsmażania dodać do niego 2 jajka oraz 1 łyżkę mąki,a także drobno posiekane ząbki czosnku.Wszystkie składniki dodane do szpinaku dokładnie wymieszać ze szpinakiem i dalej całość podsmażać jeszcze przez chwilę.Na sam koniec doprawić szpinak na patelni solą i pieprzem do smaku. 


Szpinak z patelni przełożyć do miski i odstawić go na moment do przestygnięcia.Do ostygniętego szpinaku dodać serek czosnkowy(taki do smarowania pieczywa,twarogowy,o gładkiej konsystencji).


Wymieszać dodany serek ze szpinakiem. 

  
Smarować usmażone naleśniki farszem z wymieszanego z serkiem czosnkowym szpinaku i składać naleśniki w rożek. 



Naleśniki świetnie smakują na zimno,jak i po podgrzaniu ich w kuchence mikrofalowej,czy po odsmażeniu na patelni.Naleśniki ze szpinakiem to sycąca propozycja na obiad,czy też inny szybki w przygotowaniu posiłek.Naleśniki wyszły wyraziste w smaku,przyjemnie i intensywnie czosnkowe.

I jeszcze na koniec się pochwalę nowym nabytkiem.

  
Zbiór kulinarnych książek zasiliła książka Nigelli"Jak być domową boginią.Wypieki i przysmaki kojące duszę".Na razie tak na szybko przejrzałam książkę,ale już wypatrzyłam w niej sporo ciekawych przepisów głównie na słodkości.Książka zawiera w większości przepisy na słodkie wypieki,ale umieszczono w niej także propozycje słonych wypieków i interesujących przetworów.Będzie z czego korzystać,bardzo cenna książkowa pozycja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz