wtorek, 2 września 2014

Roladki z piersi kurczaka z papryką konserwową i z szynką i testowanie patentu Knorr na soczystego kurczaka.

Wzięłam udział w akcji organizowanej przez portal www.urodaizdrowie.pl dla blogerek w ramach której należy przetestować sposób,patent marki Knorr na soczystego kurczaka.W ramach testowania przyrządziłam roladki z piersi kurczaka nadziewane papryką konserwową i szynką.

Otrzymałam taki oto zestaw produktów:


- kostki rosołowe,bulionowe Knorr"Rosół z kury"(opakowanie 12 sztuk)
- kostki bulionowe Knorr z czosnkiem i pietruszką(opakowanie 9 sztuk)
- oliwę Bertolli extra vergine(250ml)
- małą książeczkę z przepisami i płytę z materiałami zawierającymi porady szefów kuchni

W nadesłanej książeczce znalazłam właśnie przepis na owe roladki, przepis wydał mi się ciekawy,a roladki smaczne,postanowiłam zatem,że to akurat takie roladki przygotuję w ramach testowania.

Przejdę zatem do opisu przygotowania roladek:

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 3 duże plastry szynki
- papryka konserwowa
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 kostki rosołowe Knorr
- suszona natka pietruszki
- liść lubczyku
- słodka mielona papryka

Wykonanie:

Opłukane i osuszone piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół,a następnie każdą połówkę przecięć jeszcze raz na pół przez środek. 


Do głębokiego talerza wlać odmierzoną ilość oliwy z oliwek oraz dodać do niej obie kostki rosołowe,a także suszoną natkę pietruszki, liść lubczyku i słodką mieloną paprykę w dość sporej dawce.Rozetrzeć oliwę z kostkami rosołowymi i przyprawami. 




Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w marynacie z oliwy,przypraw i kostek rosołowych.Zamarynowanego kurczaka odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. 


Następnie wyjąć zamarynowanego kurczaka z lodówki i na każdy kawałek mięsa kłaść ukrojony kawałek konserwowej papryki i przykrywać go kawałkami szynki.


Kurczaka z ułożoną konserwową papryką i szynką zwijać ściśle w roladki.  

Zwinięte roladki nadziewać po dwie sztuki na patyczki do szaszłyków. Smażyć nadziane na patyki roladki na patelni już bez dodatku oliwy na niedużym ogniu z każdej strony.


Patent Knorr na soczystego kurczaka jak najbardziej działa,świetnie się sprawdził.Pozwolił szybko i łatwo przygotować sycące,smakowite i aromatyczne mięsne roladki.Takie roladki kusząco pachną,przyjemnie się prezentują i mają bardzo intensywny,zadowalający smak.Z pewnością jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu oraz przetestuję także inne propozycje zawarte w książeczce z przepisami Knorr.

1 komentarz: