piątek, 21 listopada 2014

Ryba "po grecku".

Ryba,która oprócz ogólnie przyjętej nazwy raczej z Grecją nie ma nic wspólnego,ale osobiście bardzo ją lubię.Smakowita ryba przełożona podsmażonymi warzywami z dodatkiem pomidorowego koncentratu to propozycja na solidny obiad,czy kolację,taka ryba także świetnie nada się jako danie na wszelakie domowe uroczystości,imprezy,czy też będzie znakomita jako posiłek podczas wigilijnej kolacji.U nas ta rybka pojawiła się w ramach piątkowego,bezmięsnego obiadu.

Składniki:

- 1,5kg ryby(filetów,płatów rybnych)
- 3 jajka
- mąka pszenna
- olej
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- 1 duża cebula
- 220g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do ryby
- koperek suszony
- suszona natka pietruszki
- słodka mielona papryka

Wykonanie:

Płaty,filety rybne pociąć na mniejsze porcje,kawałki.Każdy kawałek ryby natrzeć z obu stron przyprawą do ryby.Do miseczki wbić jajka, dodać do nich suszony koperek i rozbełtać.Natarte przyprawą kawałki ryby obtaczać najpierw w mące,a następnie w rozbełtanych z koperkiem jajkach.

Smażyć rybę obtoczoną najpierw w mące,a następnie w jajku na patelni z dobrze rozgrzanym olejem,podczas smażenia oprószyć kawałki ryby solą i pieprzem z obu stron.Usmażoną rybę przełożyć na talerz, odstawić na chwilę i zająć się warzywami. 


Marchewkę,pietruszkę i kawałek selera umyć,oskrobać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Cebulę obrać z łupiny i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę,do zrumienionej cebuli dodać startą marchewkę,pietruszkę i seler i wszystko razem podsmażać na niedużym ogniu.Gdy warzywa już zmiękną, podsmażą się dodać do nich koncentrat pomidorowy i dalej jeszcze przez jakiś czas podsmażać całość od czasu do czasu mieszając i obsypując zawartość patelni suszoną natką pietruszki i słodką mieloną papryką.Na sam koniec doprawić podsmażone warzywa połączone z koncentratem solą i pieprzem do smaku.  


W dowolnym naczyniu na spód owego naczynia przekładać usmażoną rybę w panierce.Na rybę wyłożyć połowę podsmażonych warzyw.


Na warzywa wyłożyć drugą warstwę ryby i przykryć ją resztą podsmażonych warzyw uzyskując tym samym dwie warstwy ryby przełożonej warzywami,czyli rybę przygotowaną na spód zwany"po grecku".

   
Ja przygotowałam sporą porcję ryby"po grecku",bo część z niej chciałam sobie zamrozić na późniejszy czas.Nawet z połowy podanej ilości składników wyjdzie nie mała porcja rybki robionej tym sposobem.Podobno ryba"po grecku"najlepsza jest,najlepiej smakuje na drugi dzień,po odgrzaniu,ale ja lubię ją w każdym wydaniu i na świeżo,od razu po przyszykowaniu,jak i po ponownym odgrzaniu,mogę jeść ją bardzo często i nie nudzi się ona moim smakowym kubkom.Taka ryba to wyrazisty w smaku i solidnie sycący posiłek,w sam raz w ramach czegoś treściwego do jedzenia w chłodniejszym okresie. 

A taki oto widok z okna przywitał mnie dziś z rana:


Zima się powoli wprowadza,jest jeszcze nieco rozwodniona i deszczowa,ale już trochę zimowego uroku za jej sprawą zaczyna się pojawiać.

2 komentarze: