Bezmięsne,sycące i wyraziste w smaku kotleciki z ryżu i szpinaku są świetne na przystawkę,kolację,czy jako dodatek do obiadu.Szpinak ma mnóstwo witamin,ryż także jest wartościowym produktem,zatem takie kotleciki będą zarówno smakowitym,jak i wartościowym jedzeniem.
Składniki:
- 1 woreczek białego ryżu
- 300g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- olej
- bułka tarta
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Ryż ugotować,a następnie gdy ostygnie przełożyć go do miski.
Niedużą cebulę w miarę drobno pokroić,a ząbki czosnku posiekać.Na patelni rozpuścić masło,a następnie podsmażać na nim pokrojoną
cebulę i czosnek.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać szpinak i
podsmażać go do momentu,aż odparuje z niego nadmiar wody.Do podsmażonego z cebulą i czosnkiem szpinaku dodać mąkę i jajka. Wszystko zamieszać i jeszcze przez moment podsmażać.
Nieco przestygnięty szpinak dodać do ryżu.
Wymieszać podsmażony szpinak z ugotowanym ryżem dodając do miski podczas
mieszania 2 łyżki bułki tartej oraz doprawiając całość solą, pieprzem i
granulowanym czosnkiem do smaku.
Z gotowej masy powstałej z wymieszania ryżu ze szpinakiem formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy,by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Wyszło 6 średniej wielkości kotletów(na zdjęciu jest 5,bo jeden zjadłam zaraz po usmażeniu,bo kusił zapachem).Takie kotleciki posmakują zarówno tym osobom,które lubią szpinak,jak i myślę,że są w stanie do szpinaku przekonać tych co za nim nie przepadają.Do kotlecików wykorzystałam biały ryż parboiled,ale można sięgnąć po ryż brązowy,jaśminowy,czy choćby ulubioną kaszę do zrobienia tego typu kotlecików w zależności od swoich upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz