Ostatnio trochę urlopowaliśmy,zatem blog został nieco zaniedbany,a przepisów trochę się już nazbierało i chociaż ostatnio niezbyt jest czas,okazja,by korzystać z internetu i komputera to mimo to postaram się od czasu do czasu coś wrzucić.Dzisiaj propozycja na smakowity napar,ciepły napój o wyrazistym smaku.Taka melisa będzie świetna dla osób lubiących smak anyżu,jak i
nada się dla mam karmiących na pobudzenie laktacji.Jej wypicie także
znakomicie sprawdzi się, gdy chcemy się zrelaksować, wyciszyć przed
snem.
Składniki:
- 1 torebka melisy
- 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
- śmietanka 30% tłuszczu
- syrop trzcinowy złocisty Diamant
- gorąca woda
Wykonanie:
W kubku umieścić torebkę,saszetkę melisy oraz wsypać mielony anyż.
Nastawić wodę na gotowanie.Zalać melisę i anyż w kubku gorącą,przegotowaną wodą.Zostawić chwilę zalaną melisę,by się zaparzyła(można przykryć kubek talerzykiem,by napar był intensywniejszy).Do
zaparzonej melisy z anyżem
dodać syrop trzcinowy w takiej ilości, jakiej nam odpowiada,
ilość syropu dozujemy wedle tego jakie mamy preferencje co do słodkości
napoju (syrop trzcinowy spokojnie można także zastąpić miodem lub chociażby
syropem klonowym).
Następnie na sam koniec dolać do kubka śmietankę 30% tłuszczu(jeśli chcemy,by nasz napój był mniej kaloryczny możemy dodać śmietankę o mniejszej
zawartości tłuszczu lub mleko o niezbyt wysokim procencie tłuszczu). Zamieszać zawartość kubka i gotowe–można delektować się smakiem
melisowego słodkiego napoju,naparu.
Można także przygotować taki napój z
dodatkiem anyżu i syropu trzcinowego wykorzystując swoją ulubioną
herbatę lub inne zioła do picia jak na przykład rumianek,miętę,czy
pokrzywę.
Do melisy dodałam syrop trzcinowy złocisty otrzymany od firmy Diamant (http://www.diamant.pl).
Syrop w swoim składzie zawiera tylko i wyłącznie syrop trzcinowy bez żadnych domieszek i dodatków,produkt nie zawiera alergenów i środków konserwujących. Syrop jest w wygodnym i praktycznych opakowaniu,co ułatwia korzystanie z niego.Opakowanie zawiera 200g syropu.Taki syrop można wykorzystać do słodzenia ulubionego napoju(kawy,herbaty itp.),jak i do wszelakich deserów,ciast,ciasteczek,czy słodkich placuszków/racuszków.Można także zjadać go na kanapce z ulubionym pieczywem.U mnie zostanie z pewnością smakowicie i produktywnie wykorzystany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz