piątek, 6 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami.

Jeśli budzicie się wcześnie rano i nie macie pomysłu na to,co zrobić ze sobą około godziny 6 to polecam zabrać się za lepienie pierogów.U mnie to zajęcie świetnie się sprawdziło w ramach zagospodarowania sobie czasu,by w sposób dość produktywny wypełnić sobie poranek.I tak wczoraj w okolicach godziny 6 lepiłam pierogi,oczywiście z truskawkami,bo w dalszym ciągu u mnie trwa faza i fiksacja na truskawki.Pierogi z truskawkami świetnie nadadzą się na dzisiejszy,piątkowy,bezmięsny obiad.

Składniki:

- 300g mąki plus trochę mąki do podsypania podczas rozwałkowywania ciasta
- 0,5 szklanki wody plus woda do gotowania pierogów
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki oleju
- truskawki
- 1 łyżka białego cukru
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy

Wykonanie:

Mąkę przesypać do miski.Dodać do niej jajko i olej.Dolać do wszystkich składników wodę i ręcznie zagnieść ciasto.Ciasto zagniatać,aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk.


Do garnka wlać wodę i nastawić wodę na gotowanie,w trakcie gotowania wody dodać do niej kilka kropel aromatu waniliowego. Opłukane truskawki pokroić na niezbyt małe kawałki.Posypać pokrojone truskawki białym cukrem i około 2 łyżeczkami cukru waniliowego.Przygotowane pierogowe ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką za pomocą wałka. 

W rozwałkowanym cieście szklanką wycinać koła.Na każdy okrągły, wycięty placek nakładać trochę słodkich truskawek.Sklejać pierogi formując na ich złączeniach swojego rodzaju falbankę.  


Ulepione pierogi nadziane truskawkami wkładać na wrzącą,gotującą się wodę.Wyławiać pierogi za pomocą łyżki cedzakowej,gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.


Pierogów wyszła cała masa,są pyszne i na ciepło i na zimno. Świetnie smakują zarówno same,jak i z dodatkiem jogurtu, śmietany,słodkiej śmietanki,czy słodkiego serka.Pierogi z truskawkami to smaczny,prosty pomysł na słodki,letni obiad bez mięcha :).

3 komentarze:

  1. Witaj:) Uwielbiam pierogi właściwie to z każdym nadzieniem, ale najbardziej na słodko. te z truskawkami przemówiły do mojego żołądka:) Pozdrawiam i dzięki za komentarz :)
    http://kucharskieprzepisybetty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń