sobota, 5 lipca 2014

Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej.

I znowu propozycja na pieczarki w roli głównej.Tym razem panierowane pieczarki w chrupiącej i aromatycznej otoczce.

Składniki:

- 16 sztuk dużych pieczarek
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- oregano
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany

Wykonanie:

Pieczarki umyć i osuszyć.Ja miałam duże pieczarki,więc każdą pieczarkę przekroiłam na pół,ale jak pieczarki są niewielkie to można zostawić je bez przekrajania.Pieczarki przełożyć do garnka, zalać je wodą,dodać szczyptę soli i nastawić na gotowanie.Gotować pieczarki w lekko osolonej wodzie kilka minut,żeby stały się miękkie.Po ugotowaniu pieczarki odcedzić i odstawić na chwilkę do ostygnięcia.Jajka wbić do miseczki i dosypać do nich sól,pieprz, słodką mieloną paprykę,oregano i granulowany czosnek.Wymieszać jajka z przyprawami.Każdą pieczarkę obtaczać najpierw w jajku,a następnie w bułce tartej.


   
Czynność panierowania,obtaczania w jajku i bułce powtórzyć,wykonać dwukrotnie,wtedy warstwa panierki będzie grubsza,a pieczarki smaczniejsze.Na patelni rozgrzać całkiem sporą ilość oleju.Smażyć pieczarki na patelni z olejem,aż panierka się zarumieni. 



Usmażone pieczarki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Takie pieczarki świetnie smakują i na ciepło i na zimno.Można podawać je z ketchupem,czy z wszelakimi sosami,dipami.To smakowita przekąska,przegryzka,jest to też dobra opcja na poręczną przekąskę podczas domowych imprez,gościn. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz