piątek, 18 lipca 2014

Schabowe roladki z kiełbasą zwyczajną.

Kolejna propozycja na urozmaicenie schabu,na coś innego zamiast roztłuczonego kotleta schabowego.Sycące smakowicie nadziane roladki.

Składniki:

- 2 plastry schabu
- kawałek zwyczajnej kiełbasy
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- kminek mielony
- lubczyk(liść lubczyku,suszony)

Wykonanie:

Oba plastry schabu rozbić tłuczkiem i natrzeć z obu stron przyprawami:solą,pieprzem,sporą ilością granulowanego czosnku, mielonym kminkiem i suszonym lubczykiem.


Na rozbite i doprawione mięso położyć po kawałku zwyczajnej kiełbasy.


Zwinąć schabowe roladki chowając tym samym do środka kiełbasę i spiąć roladki wykałaczkami,by się nie rozpadały.Jajko wbić do miseczki i rozbełtać je widelcem.Panierować obie roladki w jajku,a następnie w bułce tartej.  

Smażyć roladki z każdej strony na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na niedużym płomieniu.



Usmażone roladki można przełożyć na papierowy ręcznik,by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Schabowe roladki z ukrytą w środku zwyczajną kiełbasą wyszły bardzo aromatyczne,wyraziste w smaku.Roladki są intensywnie czosnkowe,gdyż nie żałowałam do ich doprawiania granulowanego czosnku.Takie roladki to solidny mięsny obiadowy dodatek,który z pewnością zaspokoi głód największego głodomora chcącego zjeść coś smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz