piątek, 17 października 2014

Babka herbaciana.

Szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznego ciacha,pysznej babki na deser,która świetnie nada się i do filiżanki kawy lub herbaty i do kakao lub kubka zimnego mleka.Przepis na tą babkę znalazłam na blogu:http://www.kalorycznie.org,na owym blogu ciasto pojawiło się pod nazwą:gruzińskie ciasto herbaciane.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka białego cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki dżemu(dodałam dżem jabłkowy)
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- imbir
- aromat waniliowy
- cukier puder

Wykonanie:

Na samym początku zaparzyć herbatę-1 saszetkę dowolnej herbaty(ja użyłam saszetkę tradycyjnej,czarnej herbaty)zalać 250 ml zagotowanej,wrzącej wody.Zaparzoną herbatę odstawić do przestygnięcia.Jajka utrzeć za pomocą miksera z białym cukrem.Do zmiksowanych z cukrem jajek dodać olej,przestudzoną herbatę,dżem jabłkowy i kilka kropli aromatu waniliowego.Wszystko razem ponownie zmiksować.Do zmiksowanych z cukrem jajek z dodatkiem herbaty,oleju, dżemu i aromatu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać po szczypcie imbiru i cynamonu.Dodane składniki wmieszać do reszty już ręcznie,za pomocą łyżki. 


Niedużą blaszkę,tak zwaną keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać masę na ciasto do blaszki.  


Wstawić blaszkę z przelanym ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec babkę przez około 30 minut.  


Upieczone i przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Do owej babki można dodać dowolny dżem,konfiturę,ja postawiłam na jabłko,ale można dodać inny rodzaj powidła,przetworu,ważne,by dodany dżem miał dość zwartą konsystencję.Podobnie do babki można użyć dowolnej,swojej ulubionej herbaty-ja zdecydowałam się na czarną herbatę,ale można wybrać owocową,czy zieloną wedle uznania.Upieczone ciasto można zarówno posypać cukrem pudrem(co też ja uczyniłam),jak i można polać je lukrem,polewą czekoladową.Ciasto wyszło bardzo mięciutkie,puszyste,odpowiednio słodkie.Takie ciasto to świetna opcja na coś dobrego i słodkiego i nie wymagającego dużej ilości pracy. 

3 komentarze:

  1. herbatę bardzo lubię, to pewnie i babka herbaciana mi posmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam babki, ale herbacianej jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń