niedziela, 5 października 2014

Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem.

Propozycja na szybką przekąskę lub lekką kolację.Takie jedzenie przygotowuje się ekspresowo,nie ma za wiele kalorii,a może nasycić.

Składniki:

- 400g żółtej fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 1 opakowanie(270g)fety
- 4 łyżki  sezamu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Fasolkę opłukać i poodcinać z niej ogonki,końcówki,a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie.Ugotowaną fasolkę odcedzić na sitku lub durszlaku.Nieco przestudzoną ugotowaną fasolkę przełożyć do naczynia,w którym będzie podawana całość.Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu fasolki(ja użyłam tak zwanych pomidorów śliwkowych,ale można wykorzystać dowolną odmianę pomidorów).Fasolkę i pomidory oprószyć pieprzem i ziołami prowansalskimi. 


Fetę pokroić w kostkę,rozdrobnić na mniejsze kawałki i przełożyć na fasolkę z pomidorami.  


Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć,podprażyć na niej sezam aż się zarumieni.


Przełożyć ciepły jeszcze sezam na fetę,na wierzch całości. 

Nakładając sobie tą przekąskę nabierać całość sięgając samego spodu,by nałożyć sobie wszystkie składniki,by nie pominąć żadnej można by powiedzieć warstwy,bo wszystkie składniki razem zestawione smakują najsmaczniej.Takie jedzenie to zarówna smakowita przegryzka, lekki posiłek,jak i możemy potraktować to zestawienie jako dość dietetyczną sałatkę.Coś prostego,a jakie pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz