poniedziałek, 5 stycznia 2015

Gruszki zapiekane pod kakaową kruszonką z dodatkiem ziarenek od Ziarenkowo.

Szybki deser-gruszki pod kruszonką zamiast ciasta.Tym razem przygotowałam kruszonkę z dodatkiem kakao i dosypałam do niej ziarenka otrzymane od Ziarenkowo(http://www.ziarenkowo.com)i wyszła pyszna i ekspresowa słodkość.

Składniki:

- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki ziarenek(prażonych ziaren)od Ziarenkowo(wybrałam ziarenka "Cynamonowy raj")
- 4 łyżki białego cukru
- 55g masła plus trochę do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka waniliowego cukru
- 3 duże gruszki

Wykonanie:

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Umyte gruszki obrać,usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je w niezbyt grube kawałki,w niezbyt duże plastry bezpośrednio do naczynia,w którym będziemy je zapiekać.Pokrojone i umieszczone w naczyniu gruszki posypać z wierzchu waniliowym cukrem i 1 łyżką białego cukru. 


Przygotować kruszonkę:masło połączyć,rozetrzeć razem z mąką,gorzkim kakao,ziarenkami"Cynamonowy raj"oraz z 3 łyżkami cukru.  


Powstałą kruszonką obsypać ułożone w naczyniu gruszki tak,by gruszki były całkowicie przykryte,schowane pod kruszonką.


Gruszki z kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 30 minut. 


Takie zapieczone pod kruszonką gruszki można jeść na ciepło,jak i na zimno.Są pyszne same,a także z dodatkiem ulubionych lodów,bitej śmietany,czy z dodatkiem słodkiego serka,bądź jogurtu.

Do kruszonki dodałam ziarenka"Cynamonowy raj"otrzymane od Ziarenkowo (http://www.ziarenkowo.com).  


Ziarenka,owe prażone ziarna mają w swoim składzie słonecznik,sezam, orzechy arachidowe oraz przyprawy:dominujący cynamon i kardamon oraz goździki.Takie ziarenka to pyszny i pożywny dodatek do wszelakich deserów i słodkich pyszności.Można je dodać do koktajli,posypać nimi lody,dodać je do ciast,ciasteczek,czy naleśników.Ziarna zostały uprażone bez dodatku tłuszczu.Dodane do kruszonki ziarenka świetnie wzbogaciły jej smak,cynamon nadał kruszonce przyjemnego smaczku i intensywnego aromatu,a ziarenka smakowicie chrupały.

1 komentarz: